Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:47 / 01.03.2018.

Autor: Blanka Uzelac

Rijeka pomaže beskućnicima u najhladnijim danima - pomoć na mnogim mjestima

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: - / -

Prihvatilište za beskućnike "Ruže svetog Franje" na Kozali trenutačno nema slobodnih mjesta jer je kapacitet od 14 kreveta popunjen, ali u njihov dnevni boravak mogu doći svi koji se žele ugrijati ili nešto toplo pojesti.

Toplih prekrivača, deka, odjeće i obuće imaju, ali nedostaje higijenski potrošni materijal i konzervirana hrana. Volonteri u prihvatilištu, njih 36, svakodnevno rade i primaju donacije. Radnim danom od 8 do 15 sati i vikendom od 7 do 21 sat. Adresa je Baštijanova 25 a, pored crkve na Kozali.

Voditeljica prihvatilišta Slađana Tuftan ističe da se i sami korisnici prihvatilišta uz volontere trude da nešto i zarade. Svoje eko proizvode i ručne radove prodavat će na riječkome Korzu tijekom ovoga mjeseca, u povodu majčinoga dana, Uskrsa i jedanaeste obljetnice prihvatilišta.

No, mnogi su se u Rijeci udružili da ljudi koji žive kao beskućnici, ovih prehladnih dana, ne ostanu bez krova nad glavom. Na mnogim mjestima u gradu pruža im se ruka pomoći, otvorena su im vrata, zbog njih se dežura danonoćno, osigurana im je pomoć. Za njih je Grad Rijeka, kao i prošlih godina, otvorio i ugrijao prenoćište u Ulici Ivana Žorža 46. Cijeli dan za njih je otvorena, kao i inače, i Kuća utočišta sestara milosrdnica u Kresnikovoj ulici, koja je pred nekoliko mjeseci prerasla u dnevni centar za građane ugrožene siromaštvom.

Riječki HNS je samoinicijativno svoje prostore u centru grada, na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske 4, otvorio za sve koji nemaju krov nad glavom, i članovi te stranke za njih dežuraju danonoćno.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.