Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka pomaže izbjeglicama: donirajte hranu i higijenske potrepštine!

20.09.2015.

15:20

Autor: B. Kanazir, T. Sandalj, T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz Hrvatskoga Crvenog križa građanima upućuju apel da prema svojim mogućnostima pomognu izbjeglicama koje pristižu u Hrvatsku. U Rijeci se na nekoliko sabirnih mjesta prikuplja novac, hrana te higijenske potrepštine, a u Opatiji prikupljaju donacije namijenjene najmlađima.

Gdje se još prikuplja?
Sabirni centar otvoren je i u Omladinskome kulturnom centru Palach u Rijeci, Kružna 8. Svi artikli s popisa prikupljat će se svakim danom od 9 do 21 sat. Potrebni su i volonteri - tko želi i može pomoći u prikupljanju pomoći, neka se javi na broj mobitela 091/549-1884.
O zajedničkom prikupljanju potrepština za izbjeglice u Hrvatskoj izvijestili su i Klub mladih Rijeka te Društvo sportske rekreacije Primorje. Sabirno mjesto u DSR Primorje, Željeznički prolaz 2 D (prolaz ispod Kluba mladih prema Teatru Fenice), otvoren je od ponedjeljka do subote od 14 do 20 sati. Potencijalni volonteri mogu se javiti na mail klubmladihrijeka@gmail.com ili na njihovu Facebook stranicu.

Gradsko društvo Crvenoga križa Rijeka otvara dva sabirna mjesta za prikupljanje pomoći izbjeglicama koje dolaze u Hrvatsku. Od ponedjeljka do nedjelje od 8 do 18 sati potrepštine se prikupljaju u skladištu Crvenoga križa u Krešimirovoj 56 B (telefon: 051/673-519) te u Domu Crvenoga križa Rijeka, Janka Polića Kamova 32 (telefon: 051/217-599, mobitel: 098/340-806).

Prema uputama Hrvatskoga Crvenog križa prikuplja se:

 • tost/dvopek,
 • sir u listićima,
 • riblje konzerve,
 • pileće paštete,
 • datulje/grožđice,
 • dječja hrana – kašice u staklenkama i formule za miješanje s vodom,
 • suhi keksi – mini pakiranje,
 • mini sapun,
 • maramice za dezinfekciju bez alkohola,
 • gel za dezinfekciju bez alkohola,
 • dječje pelene u različitim veličinama,
 • higijenski ulošci.

Društvo "Naša djeca" Opatija prikuplja donacije namijenjene najmlađim izbjeglicama. U svojim prostorijama, Maršala Tita 157, pomoć primaju radnim danom od 8 do 20 i vikendom od 10 do 13 sati. Možete im donijeti pelene i za djecu specifične higijenske potrepštine, slikovnice bez teksta i bojanke, bojice, papire te gumene i plastične igračke. NE skupljaju hranu, odjeću, obuću, knjige i plišane igračke, zbog nemogućnosti skladištenja.

Iz Crvenoga križa građane mole da ne donose ništa što nije na popisu jer te artikle neće prikupljati i distribuirati. Također napominju da odjeće zasad ima dovoljno na zalihama i unaprijed zahvaljuju svima koji će se odazvati ovome apelu za pomoć izbjeglicama.

Gradsko društvo Crvenoga križa Krk materijalne donacije, isključivo one s popisa, prikupljat će u Centru za socijalnu skrb u gradu Krku u ponedjeljak 21. rujna, od 8 do 14 sati, te u prostorijama Društva Klub 60+ u Omišlju i to 21., 22. i 23. rujna od 17 do 19 sati.

Hrvatsko-arapsko društvo prijateljstva iz Rijeke pozvalo je gradonačelnike i načelnike te poslovne subjekte u Hrvatskoj da se uključe u kampanju "Srcem uz izbjeglice" kroz akciju "Jedan autobus na jedan dan za izbjeglice". Predlažu im da plate najam autobusa te troškove goriva na jedan dan i tako omoguće čim brži odlazak izbjeglica iz Tovarnika i ostalih mjesta na hrvatsko-srpskoj granici prema mađarskoj i slovenskoj granici ili domaćim prihvatilištima. Ispostavilo se da je upravo prijevoz izbjeglica najveći problem, kaže se u priopćenju Hrvatsko-arapskog društva prijateljstva, iz kojega zahvaljuju svim građanima Hrvatske koji nesebično pomažu izbjeglicama bez obzira na njihovu nacionalnost i vjeroispovijest.

Merhamet Rijeka otvorio je vrata za sve donatore. Prostorije u Vodovodnoj ulici 6 otvorene su od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati. Uz dvopek, sir u listićima, riblje konzerve i pileće paštete, prikupljaju i sredstva za dezinfekciju bez alkohola, dječje pelene i higijenske potrepštine. Odjeće i obuće imaju na zalihama, pa to, za sada, neće prikupljati. Mole da stvari budu zapakirane i da se na paketima napiše što sadrže. 

Prikuplja se i u Centru za participaciju žena u društvenom životu, Pul vele crikve 1, kod Kosog tornja. Građanima poručuju da donesu pelene, toplu odjeću, obuću, dekice, kabanice, nosiljke za djecu i druge potrepštine. Centar se, na poziv Hrvatskoga pravnog centra uključio i u pružanje pravne pomoći izbjeglicama.

Novac građani mogu donirati uplatom na žiro-račun Hrvatskoga Crvenog križa u Privrednoj banci Zagreb, IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj: 14; za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X. Doniranje novca također je moguće i putem internetske stranice HCK-a te pozivom na telefonski broj 060/90-11. Cijena poziva je 6,25 kuna s PDV-om.

Dopredsjednica Gradskog društva Crvenoga križa Rijeke Suzana Janković ističe da je prvoga dana prikupljanja u Rijeci prikupljeno 30 kilograma pomoći, poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.