Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: Povećani cenzusi prihoda za utvrđivanje uvjeta socijalne pomoći

04.02.2020.

17:28

Autor: Lea Domijan Fišter

Vijesti za one koji okreću svaki novčić (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Vijesti za one koji okreću svaki novčić (Foto: Kristina Štedul Fabac / Pixsell)

Foto: - / -

U skladu s porastom troškova života i povećanje praga rizika od siromaštva, Grad Rijeka će za 25 posto povećati cenzuse prihoda građanima koji ostvaruju pravo na socijalnu pomoć. Osim toga, porast će i cenzus za umirovljenike s najnižim mirovinama.

Prag rizika od siromaštva za jednočlano kućanstvo prošle je godine iznosio 2.485 kuna mjesečno, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina bio je mjesečno 5.218 kuna. Najugroženiji od rizika siromaštva su: nezaposlene žene starije od 65 godina i jednočlana kućanstva s niskim primanjima.

Izmijenjena je Odluka o socijalnoj skrbi u dijelu koji se odnosi na cenzus prihoda ispod kojeg korisnici ostvaruju socijalna prava. U 2020. godini prava na socijalnu skrb ostvarivat će samci s mjesečnim prihodima do 2.875 kuna, dvočlano kućanstvo s prihodima do 3.625 kuna, tročlano kućanstvo do 4.875 kuna, četveročlano kućanstvo do 6.250,00 kuna, a za svakog se dodatnog člana cenzus prihoda povećava za 875,00 kuna.

Povećan je cenzus i za umirovljenike koji sada moraju ostvarivati mirovine manje od 1.700 kuna mjesečno za ostvarivanje prava socijalne skrbi. Poslušajte što je o cenzusima za umirovljenike rekla pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb riječke gradske uprave Karla Mušković na kolegiju gradonačelnika u utorak:

Karla Mušković o umirovljeničkom cenzusu, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.