Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: preko zdrave prehrane u školama do zdravijih životnih navika

05.03.2019.

13:59

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Uvođenjem zdravih obroka u organiziranoj školskoj prehrani već se treću godinu zaredom u riječkim osnovnim školama provodi projekt "Školica zdrave prehrane". Edukaciju učenika i nastavnika provode nutricionisti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U tome im pomažu i stručni suradnici Odsjeka za unapređenje prehrane te psiholozi Odjela školske medicine. Provođenje programa u protekloj godini pokazalo je kako su učenici značajno povećali znanje o zdravoj prehrani, kaže riječka gradska pročelnica za odgoj i školstvo Sanda Sušanj na današnjem gradonačelnikovom kolegiju.

"Analiza anketnih upitnika ujedno je potvrdila tezu da se učenici koji znaju više o zdravoj prehrani, više bave sportom, kraće vrijeme provode pred televizorom ili igrajući igrice, svakodnevno jedu doručak prije odlaska u školu - ukratko, žive zdravo", kaže Sušanj.

Za socijalnu skrb više od 20 milijuna kuna

Za provedbu mjera iz gradske Odluke o socijalnoj skrbi, protekle je godine utrošeno više od milijun i 450 tisuća kuna na teret proračuna gradskih komunalnih društava, nešto manje od 600 tisuća kuna iz županijskog proračuna te gotovo 22,5 milijuna kuna iz proračuna Grada Rijeke. Unatoč nekim novim socijalnim intervencijama i većim cenzusima u 2018. godini, broj ostvarenih prava i broj korisnika je za osam posto manji nego prethodne godine, dok su ukupna utrošena sredstva za socijalne mjere posljedično smanjena u odnosu na prethodnu godinu za oko četiri posto.

Grad Rijeka će i ove godne snositi troškove u iznosu od 580 tisuća kuna za prijevoz osoba s invaliditetom te još 20 tisuća kuna za održavanje dva specijalna kombi-vozila. U suradnji s Autotrolejom omogućen je povremeni prijevoz na području Grada Rijeke, uz mogućnost prijevoza do Thalassotherapije u Opatiji i Crikvenici, Klinike za ortopediju Lovran i Psihijatrijske bolnice Lopača. Na listi korisnika prijevoza trenutno je 507 osoba; od toga je najveći broj članova udruga osoba s invaliditetom, a tridesetak ih je izvan udurga, dok dvadesetak osoba nema prebivalište u Rijeci već u okolnim općinama.

Protiv rasizma i diskriminacije

Na poziv Inicijative mladih za ljudska prava i Kuće ljudskih prava iz Zagreba, Grad Rijeka se uključuje u projekt "Mreže gradova i civilnoga društva za suzbijanje rasizma i diskriminacije". Cilj projekta je unapređenje mehanizma zaštite od diskriminacije i rasizma na lokalnoj razini te razvoj strategije za promociju tolerancije i uključivosti. U projektu već sudjeluju Varaždin, Sisak, Samobor, Knin, Kaštela i Zagreb, a sredstva za realizaciju projekta osigurava Europska unija. Grad Rijeka planira oformiti radnu skupinu koja će definirati model strateškog dokumenta i prijedlog gradskog akcijskog plana za suzbijanje rasizma i diskriminacije.

Poslušajte izjave Sande Sušanj i Vojka Obersnela:

Sušanj o Školici zdrave prehrane, pripremila Lea Domijan Fišter

Obersnel o socijalnoj skrbi, pripremila Lea Domijan Fišter

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.