Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka- prva luka na Jadranu s potpuno daljinskim upravljanjem kontejnerskim terminalom

30.03.2023.

10:59

Autor: Radio Rijeka

Rijeka Gateway

Rijeka Gateway

Foto: Web Rijeka Gateway / Radio Rijeka

Rijeka Gateway prvi je terminal u regiji koji će funkcionirati na način da će sve kontejnerkse dizalice, kako obalne tako i mosne (tzv. RTG i RMG) biti daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe.

Najavili su tako iz Rijeka Gatewaya te objasnili kako je riječ o najsuvremenijoj tehnologiji koja onemogućuje ljudsku pogrešku s obzirom da su dizalice premrežene kamerama i laserskim senzorima čime se pridonosi povećanju sigurnosti ljudi i opreme. 


Operateri stroja sjedit će u centralnoj sobi te će opremu pratiti i njome upravljati pomoću velikih ekrana i upravljača. Osim udobnosti i kontinuirane produktivnosti, time se značajno doprinosi i zaštiti zdravlja operatera.


Također, pojasnili su kako daljinski kontrolirana oprema za manipuliranje kontejnerima, neće utjecati na smanjivanje potrebe za ljudskim resursima, već je riječ o APM Terminal strategiji ugljične neutralnosti i konceptu Terminal of the Future. 


Naime, to je prvi korak prema automatizaciji koja će optimizirati procese i smanjiti mogućnost pogrešaka; čime se uvelike doprinosi sigurnosti na samom terminalu.


Za sve buduće operatere i operaterke to predstavlja mogućnost za radom na vrlo odgovornom ali uzbudljivom i izazovnom radnom mjestu koje pruža bolje radne uvjete – u uredu, bez utjecaja vremenskih prilika i neprilika, kažu iz tvrtke Rijeka Gateway.


Inače, Rijeka Gateway novi je kontejnerski terminal (u izgradnji) u Rijeci u zajedničkom vlasništvu kompanija Maersk Grupe kroz APM Terminals i ENNA Naturalis Grupe kroz ENNA Logic


Ovim zajedničkim poslovnim pothvatom APM Terminali i ENNA sklopili su snažno partnerstvo koje obilježava dokazano iskustvo u terminalnim i intermodalnim operacijama. 


Budući terminal bit će dio globalne mreže APM Terminala istodobno koristeći ENNA-ino izvrsno poznavanje lokalnog hrvatskog tržišta. 


Razvijat će ga i njime upravljati kao partneri u zajedničkom ulaganju (APM Terminals 51%, ENNA 49%) dok će glavni klijent operativnog terminala biti Maersk (Ocean i logistika).


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.