Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka prva u Hrvatskoj kreće u izgradnju sortirnice za odvajanje otpada

20.02.2020.

14:02

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

"Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji kreće u ovu priču, a nadam se da će naš natječaj za sortirnice imati još zainteresiranih. Želja je da sustav gospodarenja otpadom bude izgrađen kako treba, na zadovoljstvo svih građana i građanki RH", ističe ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Uz ministra, ugovor o financiranju izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi potpisali su i direktor Fonda za zaštitu okoliša Siniša Kukić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Sortirnica će biti izgrađena u okviru već postojećega reciklažnog dvorišta, a vrijednost ugovora je 37 milijuna kuna, od čega je 85 posto sredstava bespovratno i osigurano je iz kohezijskih fondova Europske unije.

Postrojenje će biti na 5600 četvornih metara površine, kapacitet sortirnice bit će sedam tona odvojenog otpada na sat, odnosno 50 tona dnevno, a prikupljat će se papir, karton i staklo, a potom sve očišćeno ide na tržište. Problema u odvajanju ne bi trebalo biti, budući da Rijeka i prsten to rade od 2015. godine.

Grad je današnjim ugovorom posebno zadovoljan, rekao je gradonačelnik i dodao da se ovim projektom došlo do iznosa od ukupno 250 milijuna ugovorenih eura u proteklih nekoliko godina. Nakon potpisa ugovora slijedi raspisivanje natječaja, odabir izvođača radova te, uz malo sreće, završetak poslova krajem 2021. godine. Javlja Josip Krmpotić:

Sortirnica u Rijeci, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.