Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: prve pametne autobusne postaje u Hrvatskoj

12.10.2017.

13:15

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci su predstavljene dvije pametne autobusne postaje i mobilna aplikacija "Connected traffic cloud" za jednostavnije korištenje javnog gradskog prijevoza. Šestomjesečni pilot projekt jedinstven je u Hrvatskoj, a rezultat je suradnje Grada Rijeke, HT-a i Ericssona Nikola Tesla.

Pametne autobusne postaje nalaze se u Trpimirovoj ulici, ispred Riječkog nebodera i na Žabici. Imaju solarno napajanje, USB priključak za punjenje baterija mobilnih uređaja, WIFI mrežu, diplay s informacijama o voznom redu autobusa, vremenskoj prognozi, noću svijetle, a vizualno su prepoznatljive, rekao je predstavnik Hrvatskog telekoma Saša Kramar.

Objašnjavajući o kakvim je pametnim autobusnim postajama riječ Kramar ističe da su: "...energetski samoodržive, korisnici na njima i kod njih mogu dobiti neke vrlo korisne informacije, mogu se spojiti na internet, mogu napuniti svoje pametne telefone."

A sustav će se nadograđivati, jer je ovo tek pilot projekt jedinstven u Hrvatskoj, što Rijeku svrstava među pametne gradove, ne samo u našoj zemlji, nego i u Europi.

Aplikaciju pametnog javnog prijevoza možete preuzeti na svoj mobilni uređaj, objasnio je predstavnik Ericssona Nikola Tesla Ivan Lupić. "Ericssonovo rješenje 'Connected traffic cloud' korisnicima pametnih autobusnih stanica nudi informacije o poziciji autobusa, o dolascima, o odabranim linijama te pomaže planirati put, a osim toga daje dodatne informacije o okolišu i događajima u Gradu Rijeci", naglasio je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel osobno se, na autobusnoj postaji ispred Riječkog nebodera, uvjerio rade li sve funkcije i je li sve spojeno, a istaknuo je kako Rijeka već dugi niz godina koristi suvremena tehnološka rješenja poput pametnih semafora, pametnih kartica i besplatne internetske mreže. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.