Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka se sjeća: sedamdeset godina od oslobođenja grada

03.05.2015.

00:07

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka danas obilježava Dan oslobođenja, u spomen na 3. svibnja 1945. kada je grad vraćen domovini i izbrisana granica na Rječini.

Bitka za Rijeku bila je jedna od velikih i teških bitaka u Drugome svjetskom ratu i još uvijek privlači pažnju vojnih i povjesničarskih krugova. Dijelovi IV. armije, pod zapovjedništvom generala Petra Drapšina, iz Rijeke su istjerali pripadnike 97. njemačkog korpusa kojime je zapovijedao general Ludwig Kubler. Nijemci su pri povlačenju minirali i razrušili mnoge objekte u gradu - sve mostove na Rječini, luku, brodogradilište... - a korpus je kapitulaciju potpisao 7. svibnja u selu Zagorje. 

Na opločenju Spomenika oslobođenja na Delti, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom, Grad Rijeka je uklesao nazive divizija Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koje su prije sedamdeset godina oslobodile Rijeku. Bile su to 13. Primorsko-goranska, 9. Dalmatinska, 19. Sjevernodalmatinska i 26. Dalmatinska udarna divizija. 

Sušak, koji je tada bio zaseban grad, oslobođen je 21. travnja u sklopu iste vojne operacije. Procjene gubitaka razlikuju se ovisno o izvorima, a kreću se od dvije do šest tisuća boraca, koji su mahom pokopani u kosturnici na Trsatu. Ljudski gubici na neprijateljskoj strani bili su, pretpostavlja se, još veći - procjene sežu i do osam tisuća njemačkih vojnika. 

Zabilježena su svjedočenja da je partizansku kolonu koja je prva ušla u grad - nakon patrola koje su se probile prije njih - predvodio violinist, koračajući i svirajući svoj instrument. Možda je istina, a možda još jedna u nizu urbanih legenda, ali činjenica jest da su naši preci Rijeku i Sušak, kao jedinstveni grad, podigli doslovce iz pepela.

Kako je sve to izgledalo prije sedamdeset godina, možemo do 10. svibnja pogledati na izložbi fotografija Rijeka, sjećamo se koju je Muzej grada Rijeke postavio na Korzu. Dojmljive fotografije razorene Rijeke pogledajte ovdje.

Pored Spomenika oslobođenja na Delti danas su položeni vijenci. 

Javlja Blanka Uzelac:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.