Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka spaja naizgled nespojivo: nogomet i kultura zajedno za EPK 2020

21.12.2018.

12:01

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Rijeka 2020

Foto: Rijeka 2020

Foto: - / -

Nesvakidašnji spoj nogometa i kulture realizirat će se partnerskom suradnjom na programu "One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj” koji je sastavni dio projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, Emina Višnić, direktorica tvrtke RIJEKA 2020 i Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik potpisali su u petak u Gradu Rijeci Ugovor o suradnji u sklopu projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Program će u Rijeku dovesti juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici.

No program donosi i puno više od toga pa je tako u planu glazbeni festival nogometnih navijačkih pjesama, festival nogometnih filmova, festival kratkih priča sportske tematike te međunarodna konferencija o ulozi nogometa u društvenim promjenama. Održavat će se brojne radionice sportske tematike i predstaviti digitalna arhiva nogometne povijesti. "One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj" spaja kulturu i nogomet i šalje poruku zajedništva i solidarnosti, poruku da je moguće graditi identitet grada spajajući tek naizgled - nespojivo. 

Poruke koje sinergija nogometa i kulture sklopu programa "One City: One Goal" želi poslati tiču se društvene i socijalne uključivosti te su snažno suprotstavljene svakoj diskriminaciji, netoleranciji, rasizmu, nacionalizmu, homofobiji i spolnoj diskriminaciji, ne samo na sportskim borilištima, nego i u svim aspektima društvenog djelovanja.

Većina navedenih planiranih aktivnosti odvijat će se na stadionu Kantrida, smještenom pod legendarnim stijenama uz morsku obalu koji je proglašen jednim od najljepših na svijetu u izboru CNN-a. Dio priredbi planiran je na novom stadionu Rujevica i na drugim lokacijama u gradu u želji da se sport približi kulturnim institucijama, odnosno kultura sportskim borilištima. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.