Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka, Split, Zagreb: kako i kada s kućnim ljubimcima u javni prijevoz?

22.01.2017.

14:45

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turističku Hrvatsku posjećuje velik broj turista ljubitelja pasa. Mnogi će reći – dobro, o toj smo temi razgovali sto puta. No, mi koji živimo u Rijeci, Splitu ili Zagrebu i imamo pse, možda i ne znamo kako i kada možemo s njima u javni prijevoz.

U velikom broju restorana dozvoljen je ulazak pasa na terase; trajektima se psi prevoze bez plaćanja, ali moraju imati brnjicu; u vlakovima i avionima prijevoz se plaća i obavlja u posebnim uvjetima. I riječki "Autotrolej" ima svoje uvjete, doznajemo od glasnogovornice Kristine Prijić.

"Prijevoz kućnih ljubimaca odnosno pasa je moguć, međutim postoje određena ograničenja. Kada govorimo o malim vrstama pasa, njihov prijevoz je moguć tijekom cijelog dana, no moraju biti smješteni u boksićima. Kada govorimo o većim vrstama pasa, tu je prijevoz ograničen – psa je moguće voziti samo nedjeljom i praznikom, i to u vremenu od 5 do 7 sati te od 20 do 21 sat. Pas mora imati brnjicu, mora biti držan na kratkoj uzici i mora imati knjižicu cijepljenja", navodi Prijić.

Splitski "Promet" ima slične odredbe. "Vozilom javnog prijevoza nije dozvoljen prijevoz životinja izuzev kućnih ljubimaca u odgovarajućim spremnicima, u bilo koje vrijeme. Isto tako je dozvoljeno uvođenje psa vodiča kad se radi o slijepim osobama", rekao nam je glasnogovornik Dinko Radić

No u zagrebačkom ZET-u, što se prijevoza kućnih ljubimaca tiče, ipak su najnapredniji. "Putnici koji u vozila uvode kućne ljubimce trebaju ulaziti na prednja vrata uz vozača i zadržavati se u prednjem dijelu vozila, i svakako sa sobom nositi pribor za čišćenje fekalija te očistiti površinu u vozilu koju je njegov ljubimac onečistio. Prema našim dosadašnjim iskustvima, ljudi su dosta tolerantni prema kućnim ljubimcima koje putnici uvode u vozila", kaže Domagoj Zeba.

Bilo kako bilo, istina je da mi, vlasnici pasa, mislimo sasvim drugačije od onih koji ih nemaju. No, malo tolerancije s jedne i dobrog ponašanja i odgoja psa, ali i čovjeka, s druge strane, može donijeti samo dobro. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.