Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: testiranje na Mlaki iduća tri dana u dvije smjene; tjedni porast zaraženih veći od 25 posto

24.01.2022.

10:24

Autor: Neva Funčić

Red za testiranje, prema NZZJZ u Rijeci

Red za testiranje, prema NZZJZ u Rijeci

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Primorsko-goranskoj županiji 65 je novooboljelih od kovida 739 je ozdravljenih tako da je u županiji 9219 aktivnih slučajeva. Zbog velikog broja novozaraženih, Nastavni zavod za javno zdravstvo na riječkoj Mlaki ponedjeljak, utorak i stijedu iznimno produljuje radno vrijeme PCR testiranja do 18 sati.

Od 695 uzoraka testiranih tijekom nedjelje pozitivno je 9,25 posto. Udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 1,10 posto.


52 novooboljelih je iz Rijeke i mjesta u prstenu, sedam iz crikveničko-vinodolske regije, troje s otoka Krka, dvoje s Liburnije i jedan iz Gorskog kotara. 32 je iz skupine radno aktivnog stanovništva, 17 je iz mlađih dobnih skupina, a 16 ih je starije od 65 godina.


U riječkom KBC-u liječe se 102 kovid pacijenta, sedam ih je na respiratoru. Tri necijepljene osobe su preminule, od toga dvije iz PGŽ i jedna iz Istarske županije.


Na glavnom testnom punktu uz zgradu NZZJZ na Mlaki PCR testiranja će se tijekom tri dana obavljati u dvije smjene da bi se smanjio još uvijek povećani pritisak na testne punktove te kako bi građani u što kraćem roku mogli dobiti rezultate testa.


Tjedni podaci pokazuju parast broja novih slučajeva zaraze od 25,28 posto u odnosu na prethodni tjedan, dok ohrabruju podaci da istovremeno pada broj hospitaliziranih koji se smanjio za 8,36 posto, izvijestila je epidemiologinja Danijela Lakošeljac. Kaže kako omikron soj zaražava i cijepljene, no ističe podatak da je među novooboljelima samo 7,34 posto onih koji su cijepljeni i trećom dozom, što ukazuje na važnost boosteriranja


U PGŽ je cijepljeno 70,41 posto odraslog stanovništva, od kojih je 23,58 posto primilo booster dozu. Lakošeljac i dalje poziva na cijepljenje bez naručivanja, radnim danom od 8 do 18:30 sati u dvorani Centra Zamet te od 8 do 15 sati u aneksu Zavoda na Mlaki. Za starije teško pokretne osobe otvoreni su brojevi telefona 051 554 802 ili 051 203 0708 za dogovor o cijepljenju pri kućnom posjetu.


Doktorica Lakošeljac je izvijestila i o prošlotjednoj situaciji u školama, u kojima je u izlolaciji bilo 183 razreda: 157 u osnovnim i 36 u srednjim školama županije. Zaraženo je 676 učenika i 147 studenata. Poručuje da je i dalje važno pridržavati se zaštitnih mjera razmaka i nošenja maski, izolacije zaraženih i njihovih kotakata te cijepiti se i tako zaštititi od težih oblika bolesti. Poslušajte:

Lakošeljac: među novooboljelima je manje onih koji su cijepljeni booster dozom.

Lakošeljac pred novinarima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji

Lakošeljac pred novinarima o aktualnoj epidemiološkoj situaciji

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.