Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: U Centru Zamet nastavljeno cijepljenje djece od 12 do 18 godina

13.06.2021.

10:33

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: PGŽ

Foto: PGŽ

Foto: - / -

U Centru Zamet danas je nastavljeno cijepljenje djece od 12 do 18 godina. Cijepljeni su cjepivom Pfizer. Liječnici školske medicine poslali su obavijest školama s pozivom za cijepljenje djece, prije svega kroničnih bolesnika, javljaju iz Primorsko-goranske županije.

U Primorsko-goranskoj županiji je oko 2500 djece ove dobi.

Voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Nataša Dragaš Zubalj i sestra Bruna Sokolić cijepile su danas desetak djevojčica i dječaka koji su došli u pratnji svojih roditelja, priopćeno je iz Primorsko-goranske županije.

"Odaziv sad u samom početku nije onakava kakav smo očekivali, ali tek je prošlo nekoliko dana od dozvole za cijepljenje djece te dobi, a dio populacije starije od 16 godina se već i procijepio", rekla je dr. Dragaš Zubalj. 

"Pozivamo sve roditelje da razmisle o cijepljenju djece, iako prioritet imaju kronično bolesni jer oni potencijalno mogu razviti teže oblike bolesti, ali cjepivo Comirnaty je registrirano za svu djecu od 12 godina pa naviše, ne samo za kroničare", napominje liječnica i dodaje kako su u tijeku istraživanja i za mlađu djecu. 

Daje se u dvije doze, s time da je preporuka za djecu od 12 do 15 godina da razmak bude tri tjedna, zbog bolje zaštite, dok je za starije razmak i do šest tjedana. Ovo je prilika da ojačamo kolektivni imunitet i da se što prije vratimo uobičajenim aktivnostima, pogotovo prije nove školske godine najesen, smatra dr. Dragaš Zubalj.

Roditelji koji žele cijepiti svoje dijete, mogu se javiti svome školskom liječniku ili direktno u Nastavnom zavodu, upućuje primarijus dr. Dragaš Zubalj.

"Kolektivnog imuniteta nema ukoliko se i ovaj dio populacije ne cijepi", upozorava ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimir Mićović. "Osim toga, veliko američko longituditnalno istraživanje je pokazalo da od 360 djece koja su završila na bolničkom liječenju, preko 30 posto je trebalo intenzivno liječenje, a nisu svi bili s komorbiditetima - više od 30 posto su bila prethodno potpuno zdrava djeca", navodi dr. Mićović.

Poslušajte izjave novinarima:

Dr. Dragaš Zubalj o cijepljenju djece

Ravnatelj Mićović o cijepljenju djece

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.