Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: u deset godina 80 posto manje novoprijavljenih ovisnika o drogama

27.04.2016.

13:57

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči četvrtoga simpozija "Zdravlje za sve“ koji će 6. svibnja u Rijeci biti posvećen mentalnome zdravlju, danas su na Medicinskom fakultetu predstavljeni rezultati programa cjelovitog liječenja i reintegracije ovisnika o drogama - Cloud.

Riječko-koparski program financiran europskim novcem završava 30. lipnja. Uz Medicinski fakultet i županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo, u programu sudjeluje i Udruga "Vida", koja liječenim ovisnicima pomaže pri povratku u održivi život. Zato pokreću stambenu zajednicu u Fužinama za 3 do 5 korisnika, a Ljiljana Kordić je predstavila i poslovne planove za zadrugu u Gorskome kotaru.

Zahvaljujući i programu Cloud, u posljednjih deset godina broj novoprijavljenih ovisnika Zavodu pao je za 80 posto, a dr. Darko Roviš ističe još važnih rezultata: uz organiziranje cjeloživotnog obrazovanja stručnjaka za borbu protiv ovisnosti, to je ispitivanje utjecaja ovdašnjega genoma na rizik od ovisnosti. "To je vezano uz osjetljivost serotoninskog sustava koji ukazuje na ranjivost s ove genetičke osnove na pritiske i stresove koji dolaze iz okoline", tumači dr. Roviš.

Cloud je omogućio i da Rijeka postane jedan od rijetkih europskih gradova koji ispituje prisutnost narkotika u otpadnim vodama, a rezultati uzoraka prikupljenih s riječkoga centralnog pročistača bit će objavljeni tijekom godine. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.