Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: u vrtićima referendum o štrajku, pregovore s gradom traže i vatrogasci i vozači autobusa

10.02.2022.

14:20

Autor: Neva Funčić

Dječji vrtić

Dječji vrtić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U sva tri riječka gradska vrtića u tijeku je referendum zaposlenika o podržavanju najavljenog štrajka. Naime, nakon što nije postignut dogovor predstavnika Grada Rijeke i Sindikata obrazovanja, medija i kulture o povećanju plaća u riječkim vrtićima, odgojitelji su za 21. veljače najavili štrajk. Veće plaće traže i riječki vatrogasci i vozači autobusa. 

Hoće li riječki odgajatelji 21. veljače u štrajk, znat će se u petak, nakon referenduma u gradskim vrtićima. 


Nakon što je grad odbio sindikalne zahtjeve da se osnovica plaća poveća na šest tisuća kuna, broj članova Sindikata obrazovanja medija i kulture dvostruko je porastao, u dva dana od 150 na 300 članova, rekla je potpredsjednica tog sindikata Ingrid Čavić.


Umjesto traženih 16 posto, grad je ponudio povećanje osnovice za tri posto od ožujka te još četiri posto od srpnja, u okviru mogućeg, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.


Uz odgajatelje, veće plaće zatražili su i vatrogasci, a pregovore traže i vozači Autotroleja. Filipović kaže da su uspješni pregovori u kojima su svi nezadovoljni i traži - poček. Izvijesno je da razumijevanja za šest mjeseci čekanja u riječkim tvrtkama neće biti. Poslušajte prilog:

U vrtićima referendum, novi zahtjevi za pregovorima s gradom u kojem traže - poček

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.