Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka udvostručuje potporu za novorođenu djecu

18.01.2022.

10:50

Autor: Neva Funčić

Gradonačelnikov kolegij

Gradonačelnikov kolegij

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Grad Rijeka u ovoj će godini udvostručiti potporu za opremu novorođene djece, a istovremeno zadržava program novčane pomoći starijim osobama čiji su mjesečni prihodi manji od tisuću i 700 kuna.

Dnevni red 9. Gradonačelnikovog kolegija se u cjelosti odnosio na mjere socijalnog programa Grada Rijeke i nastojanja da se zadrži nadstandard koji Rijeka pruža sugrađanima koji su u potrebi. Odluka o mjerama i tome tko ima pravo na potporu ostaje ista, a odlukom gradonačelnika svake se godine ponovno utvrđuju visine iznosa novčane pomoći. 


Pročelnica za socijalnu skrb Karla Mušković navodi na budući roditelji udvostručenjem naknade mogu očekivati za prvorođeno dijete u obitelji 3 tisuće kuna, za drugo 4 tisuće kuna, a za treće i svako slijedeće dijete po 6 tisuća kuna novčane potpore. Za ovu je mjeru u 2022. godini planirano 12 milijuna kuna, rekla je Mušković.

Najveća ovogodišnja promjena je stopostotno povećanje iznosa potpora za opremu novorođenih sugrađana.

Marko Filipović

Za sva prava po odluci o socijalnoj skrbi ukupno je planirano 22 milijuna kuna te dodatnih 2 milijuna kuna potpore programima koje u socijalnoj skrbi provode udruge i ustanove, primjerice sufinanciranje prihvatilišta za beskućnike.


Ostaje i mjera novčane pomoći za umirovljenike, čiji prihodi mjesečno ne prelaze 1 700 kuna. Ukoliko žive sami, samci dobivaju razliku od svoje mirovine do iznosa od 1 700 kuna, a isplaćuje se najmanje 200 kuna, rekla je Mušković. U slučaju umirovljenika koji žive u obitelji, gleda se ukupni prihod cijele obitelji kao i nekretnine s kojima raspolažu, ali je iznos najmanje potpore također 200 kuna. 


Na godišnjoj razini se za potpore za zaštitu minimalnog standarda umirovljenika izdvaja dva milijuna kuna. Na današnjoj su sjednici usvojeni i zaključci o podmirivanju troškova godišnje karte za gradski prijevoz za starije osobe, novčane pomoći učenicima i studentima, te iznosa potpora za plaćanje najamnina i režijskih troškova.


Poslušajte izjave:

izjave Karle Mušković i gradonačelnika Filipovića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.