Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: uskoro besplatni higijenski ulošci u osnovnim školama

27.10.2021.

13:12

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: burin kul / Pixabay

Foto: burin kul / Pixabay

Foto: - / -

Od idućeg polugodišta će učenice osnovnih škola u Rijeci imati na raspolaganju besplatne higijenske uloške, a uprava Grada Rijeke će tijekom ovoga mandata pripremiti program Zdravstvenog odgoja po uzoru na Građanski odgoj koji je pokrenut prije šest godina.

U 25 osnovnih škola na području grada Rijeke više razrede polazi 2.269 učenica, a za njihove potrepštine grad će u proračunu za iduću godinu izdvojiti 200 tisuća kuna, najavljeno je na konferenciji za novinare u srijedu.

U gradskoj upravi na to su potaknuti načinom na koji se razgovara o PDV-u na higijenske potrepštine u Saboru i u javnom govoru, a neposredan povod bili su rezultati istraživanja o menstrualnom siromaštvu što ga je među starijima od 16 godina provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter.

Menstrualno siromaštvo ne znači samo nedostatak higijenskih potrepština nego i nedostatak edukacije, tvrde u Udruzi PaRiter.

Prema tom istraživanju čak 16 posto srednjoškolki na higijenske potrepštine troši i više od 70 kuna mjesečno, a 72 posto učenica često izostaje s nastave zbog menstrualnih bolova.

U gradu Rijeci živi 1.367 djece u dobi do 16 godina koja koriste neki od oblika pomoći iz socijalnog programa Grada Rijeke. Dio njih su i starije osnovnoškolke kojima će nova mjera dobro doći.

Pri tom valja imati na umu da u obitelji često postoji više korisnica, što povećava i mjesečni izdatak za higijenske uloške ili tampone, a posebna je priča dostupnost lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova.

Osim dostupnosti higijenskih uložaka i sličnih artikala, djevojkama i mladim ženama u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima često nedostaju osnove za održavanje osobne higijene: sapun i topla voda u sanitarnim prostorijama. Dobro bi došli i koševi za odlaganje otpada u svakoj kabini, a ne samo u zajedničkom prostoru sanitarnog čvora. 

Više o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji menstruacije iz PaRiterova istraživanja pročitajte OVDJE, a u nastavku poslušajte zamjenike gradonačelnika Sandru Krpan i Gorana Palčevskog te razgovor s koordinatoricom programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u riječkoj udruzi Marinellom Matejčić iz emisije Tris:

Krpan i Palčevski: besplatni higijenski ulošci i Zdravstveni odgoj, pripremila Tatjana Sandalj

Matejčić: riječke škole su prvi korak, sad je red na vladi, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.