Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka uvodi protupožarni video nadzor

27.04.2022.

14:00

Autor: Ivan Ribarić, Hina

Ovakve situacije bit će ranije uočene na nadzornim kamerama

Ovakve situacije bit će ranije uočene na nadzornim kamerama

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U potpunosti smo spremni za predstojeću požarnu sezonu, rečeno je u srijedu na kolegiju riječkog gradonačelnika prilikom predstavljanja novih mjera zaštite od požara na području grada Rijeke. Još veću razinu sigurnosti donijet će uvođenje videonadzora na dvije lokacije.

Na kolegiju je istaknuto i da će Grad Rijeka u ovoj godini urediti još jedan novi park za pse te dodatno urediti dvije postojeće plaže za pse na Brajdici i Kantridi. 


Smatramo da ćemo ovim odlukama dodatno potaknuti svijest naših građana o brizi i zaštiti životinja s područja našeg grada, istaknula je savjetnica za pravne poslove Maja Malnar.


Na kolegiju riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića u srijedu je prihvaćen Provedbeni program Grada Rijeke za mandatno razdoblje od 2021. do 2025. godine, koji sadržava 73 mjere, vrijedne 2,4 milijarde kuna. Od toga 19 mjera, vrijednih 301,6 milijuna kuna, ima programsko obilježje i bit će financirane iz proračuna, a ostale su razvojne mjere, investicijske vrijednosti 2,1 milijardu kuna.


Za dio projekata koji su počeli osigurana je gotovo milijarda kuna iz europskih fondova, a za nove projekte potrebno je osigurati još oko 500 milijuna kuna. Filipović je rekao kako vjeruje da će većina projekata, koji su temelj za daljnji razvoj grada, biti provedena do kraja mandata.


Vizija razvoja Rijeke do 2030. ima pet strateških ciljeva: Grad raznolikosti, Sveučilišni grad za novo doba, Multimodalno prometno čvorište, Pametan, zelen i čist grad te Regionalni hub za jugoistočnu Europu za razvoj i implementaciju pametnih rješenja u upravljanju gradom.


Planiraju se novi kapaciteti vrtića i škola, uređenje sportskih objekata, izgradnja stanova za mlade, više razvojnih projekata, razvoj sustava vodoopskrbe i toplinarstva.


Priprema se i unapređenje javnoga prijevoza pa je za svibanj najavljen natječaj za uređenje kompleksa na Žabici, koji obuhvaća autobusni kolodvor, garažu i komercijalni dio, nakon kojega bi trebao biti odabran partner za realizaciju tog projekta.


Malnar je objasnila i novost namijenjenu onima koji udome pse iz skloništa, a o lokacijama protupožarnog videonadzora govorio je pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Mladen Vukelić, poslušajte:

Malnar o novostima za udomitelje pasa iz skloništa:

Vukelić o protupožarnom videonadzoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.