Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: Vlastitim sredstvima od konačišta do studentskog smještaja

14.10.2018.

15:13

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka / arhiv

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka / arhiv

Foto: - / -

U nekom svijetu u kojem se svi planovi ostvaruju, nekadašnji smještajni objekt Hrvatskih željeznica u Prvomajskoj ulici, u Rijeci, već bi neko vrijeme bio studentski dom s hostelom. Ni od doma, ni od hostela - ništa, već četvrtu godinu otkada je objekt preuzelo Sveučilište u Rijeci.

Sveučilište u Rijeci je pripremilo idejno rješenje i studiju izvodljivosti temeljem kojeg je konačište Hrvatskih željeznica dobilo od države još 2014. Za objekt, za koji već godinama ranije nije bilo komercijalnog interesa, plan javno-privatnog partnerstva nije bio pravi ključ i koncem 2016. istekao je rok u kojem je, prema darovnom ugovoru, zgradu s 14 katova trebalo staviti u funkciju.

Nova uprava riječkog sveučilišta uspjela je dobiti "produžetak" do 2020. godine, tumači prorektor za financije Sveučilišta u Rijeci Davor Vašiček.

Novih smještajnih kapaciteta riječkom sveučilištu treba jer su, unatoč nedavno otvorenim objektima studentskog smještaja u Kampusu, na Trsatu, i ove akademske godine 854 studenta ostala bez smještaja u domu. A tu je i želja za internacionalizacijom studijskih programa, pri čemu atraktivna sveučilišta studentima uvijek, u paketu, nude i smještaj.

Vrijednost radova i dalje se kreće između 25 i 30 milijuna kuna, ali je projekt ponešto izmijenjen sukladno suvremenim zahtjevima studentskog smještaja. Primjerice, prema novom planu, objekt će imati svoj samostalni restoran s kuhinjom. 

Između ideja i realizacije uvijek stoji novac. Javno-privatno partnesrtvo propalo je dijelom zbog administrativnih problema, dijelom jer je izostao interes privatnih partnera. Još uvijek je otvorena opcija o sufinanciranju iz sredstava EU fondova, međutim sve je vjerojatnije da će Sveučilište u Rijeci u projekt krenuti vlastitim sredstvima. 

Javna nabava krenut će u idućoj godini, a kada radovi počnu, obzirom da nije riječ o strukturnim promjenama nego o adaptaciji postojećeg prostora, trebali bi biti gotovi u godinu dana.

U međuvremenu su povremeni stanovnici napuštenog objekta, unatoč postavljenim ogradama, skvoteri koji uznemiravaju stanovnike u okolici. Prorektor Vašiček istaknuo je da je objekt sada u programu dnevnih ophodnji, u kontekstu općeg sustava osiguranja na sveučilištu i kampusa, a dok radovi ne počnu poduzet će dodatne mjere fizičkih zapreka ulasku u objekt. Poslušajte:

Galerija
Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka / arhiv, Foto: -/-
Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka / arhiv, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.