Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: vrlo velika opasnost od toplinskog udara - bez dodatnih medicinskih intervencija

22.07.2022.

15:00

Autor: Hina

Štednja vode u Rijeci nije na vidiku

Štednja vode u Rijeci nije na vidiku

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Državni hidrometeorološki zavod proglasio je od petka do utorka vrlo veliku opasnost od toplinskog udara za područje Rijeke, no vrlo visoke temperature zasad nisu uzrok većem broju hitnih medicinskih intervencija, doznaje se petak u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu riječkoga KBC-a. S opskrbom vodom u Rijeci nema zastoja ni problema.

U 13 sati u Rijeci je izmjereno 36,5 stupnjeva. Ovogodišnja najviša temperatura izmjerena je krajem lipnja, i to 38,4 stupnja, što je najviša temperatura u lipnju u Rijeci u povijesti redovitoga službenog mjerenja. Riječki temperaturni maksimum od 40 stupnjeva izmjeren je u srpnju 2007. godine.


Vrlo visoke temperature zraka u Rijeci, na sreću, nisu uzrok većem broju hitnih medicinskih intervencija, doznaje se iz KBC-a.


Zahvaljujući izdašnim crpilištima pitke vode, posebno Zviru pokraj korita Rječine, između Kozale i Trsata, Rijeka nema problema ni s oskudicom vode.


Toplinski val rezultat je vrlo tople zračne mase unutar termobaričkog grebena. Ona je uzrokovala ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji, gdje su izmjereni i temperaturi rekordi, a sad se ta zračna masa premješta nad Hrvatsku, ističe DHZM.


Snažni toplinski val zadržat će na području Rijeke i tijekom vikenda. U zaleđu se očekuje prolazno nestabilnije vrijeme sa subote na nedjelju, uz moguće lokalne pljuskove i grmljavinu. U ponedjeljak će posvuda biti ponovno sunčano i uglavnom vedro.


Preporuke za zaštitu od velikih vrućina su rashlađivanje doma, tako da se sobna temperaturu drži ispod 32 stupnja danju i ispod 24 noću, kloniti se vrućine sklanjanjem u najhladniju prostoriju stana, posebno noću, izbjegavanje izlaska u najtoplije doba dana i fizičkih napornog rada.


Bitno je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, obići osobe koji većinu vremena provode same te bolesne i nemoćne, paziti na zdravstveno stanje članova obitelji.


Treba zatražiti pomoć ako se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć, tjeskoba ili glavobolja. U tom slučaju treba se povući u rashlađenu prostoriju, mjeriti tjelesnu temperaturu i piti vodu ili voćni sok. Ako se pojave grčevi i ne povuku nakon nekog vremena, u kombinaciji s drugim spomenutim simptomima, važno je savjetovati se s liječnikom.


Da s opskrbom vodom u Rijeci ne bi trebalo biti problema idućih dvadeset dana potvrdio je u programu Radio Rijeke direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini, poslušajte:

Marochini: opskrba vode je uredna

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.