Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeku posjetilo 10 njemačkih novinara, pratit će program Rijeke 2020 - EPK

25.10.2019.

17:08

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ivan Šarar i strani novinari (Foto: Rijeka 2020)

Ivan Šarar i strani novinari (Foto: Rijeka 2020)

Foto: - / -

U dvodnevnu posjetu Rijeci stiglo je 10 njemačkih novinara koji se bave kulturom. Time započeo niz aktivnosti Njemačkog kulturnog foruma za centralnu i istočnu Europu, usmjerenih na praćenje i dokumentiranje programa koji će se odvijati sljedeće godine u Rijeci, kada grad bude nosio titulu EPK.

U obilazak grada novinare je jučer povela prof. Angela Ilić s minhenskog Instituta za njemačku kulturu i povijest Jugoistočne Europe na Sveučilištu Ludwig-Maximilian, a posjetili su također Državni arhiv i Sveučilišnu knjižnicu te se susreli s pročelnicom Odjela za germanistiku pri Filozofskom fakultetu, dr. Petrom Žagar-Šostarić, knjižničnom savjetnicom, Leom Lazzarich, kao i s prof. dr. Borisom Dudašom te predsjednikom Studentskog zbora, Marko Berberovićem i ostalim studentima.

Danas su se novinari susreli s pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ivanom Šararom, a nakon toga upoznaju i tim Rijeke 2020 uz prezentaciju projekta. Tijekom popodneva njemački će novinari posjetiti učenike i profesore Gimnazije Andrija Mohorovičić, te obići Muzej grada Rijeke gdje će ih dočekati ravnatelj Muzeja, dr. Ervin Dubrović i prof. dr. Irvin Lukežić.

Ova prva studijska posjeta njemačkih novinara prva je u nizu aktivnosti koje će Njemački kulturni forum za centralnu i istočnu Europu provoditi u Rijeci. Tako će se od svibnja do listopada 2020. godine održati literarni rezidencijalni program za jednog njemačkog pisca ili novinara koji će kroz šest mjeseci pratiti EPK događanja i pisati o gradu. Odabrani pisac/novinar u tom periodu aktivno će sudjelovati u kulturnom životu grada te kroz svoje tekstove obraditi teme zajedničke kulture i povijesti. Njemački kulturni forum za centralnu i istočnu Europu ovakvim tipom rezidencija želi promicati interkulturalni dijalog i široj javnosti približiti zajedničko kulturno nasljeđe Nijemaca i njihovih susjeda, posebno na onim područjima gdje su nekoć živjeli (ili još žive) upravo Nijemci.

U Rijeku su stigli: Alena Wagnerová-Köhler (Neue Zürcher Zeitung, Kulturzeitschrift Literární noviny), Cord Aschenbrenner (Süddeutsche Zeitung), Achim Engelberg (Neue Zürcher Zeitung, Der Freitag, Blätter für deutsche und internationale Politik), Sigrid Hoff (RBB Kulturradio), Eva Steinlein (NDR Kultur, Tagesschau), Ilka Desgranges (Saarbrücker Zeitung), Hubert Wolf (Westdeutsche Allgemeine Zeitung), Conrad Lay (Deutschlandfunk), Ute Büsing (RBB Inforadio/Kultur), Hanns-Christoph Koch (3sat Kulturzeit) i Gregor Mayer (Deutsche Presse-Agentur).

Također, odabranom piscu/novinaru će se u lipnju i srpnju 2020. godine pridružiti i filmska ekipa koja će snimati film o rezidenciji, gradu Rijeci i EPK programu, dok bi premijera dokumentarca trebala biti održana koncem iste godine u Rijeci i Berlinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.