Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rimski dan u Rijeci: doživimo antičko doba u središtu grada!

08.09.2018.

10:32

Autor: Neva Funčić

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Primorsko-goranska županija, u sklopu EU projekta "Claustra +", organizira Rimski dan u Rijeci. Ove subote od 10 sati na Korzu, Principiju, Koblerovu trgu i Kalvariji bit će rimska tržnica, legionari i gladijatori, zanatlije i zabavljači.

Claustra Alpinum Iuliarum najveći je građevinski i vojno obrambeni sustav kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja, koji je u 4. stoljeću izgrađen zbog obrane Rimskoga Carstva od upada barbara. Proteže se od Rijeke, gdje je u tadašnjoj Trsatici bio Principij, odnosno vojno zapovjedništvo legija, preko Klane i Prezida u Hrvatskoj pa kroz Sloveniju i Austriju do Čedada (Cividale del Friuli) u Italiji. Projekt "Claustra +" vrijedi 1,799.988 eura, proračun Primorsko-goranske županije iznosi 260 tisuća, od čega je 220 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Projektom "Claustra+" žele se obnoviti zidine i uspostaviti nova kulturno-turistička ruta krajevima koji su trenutno turistički zapostavljeni, rekla je zamjenica primorsko-goranskoga župana Marina Medarić. Vodila bi od riječkog Principija preko Klane i Prezida do Slovenije i Italije, uz obnovljeni sustav rimskih utvrda.

"Ostaci Claustre tek su u novije vrijeme valorizirani. Do sedamdesetih godina prošlog stoljeća nismo ni znali što nam se krije iza Rimskoga luka, tek se tada otkrio Principij", rekla je arheologinja Pomorskog i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja Ana Golja. "Rijeka je preizgrađena i dio zidina je ugrađen u ulice. Primjerice, na Kozali građani drže kontejnere za otpad pokraj tih zidina, djeca skaču po njima, ni ne znamo kakva nam je baština pod nogama", kaže Golja.

Da bismo to osvijestili, pozivaju u subotu na Rimski dan. Odredišta su Korzo, gdje je tada bilo more, Koblerov trg sa starim zanatima, Tarsatički principij s nastupom plesačica i gladijatora, rimskom glazbom, predstavama i rimskom večerom; Kosi toranj, uz koji će biti postavljena naljepnica veličine 25 četvornih metara na mjestu rimskog mozaika, a vođeni razgledi bit će od podneva svakog sata.

Viši kustos Ranko Starac vodit će građane centrom grada i upoznavati ih sa zanimljivim detaljima iz povijesti. Polasci su u 12, 13, 14, 15, 16 i 17 sati s Principija. Poslušajte što su o Claustri rekle Marina Medarić i Ana Golja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.