Hrvatski radio

Radio Rijeka

"RInkluzija": pomoćnik u nastavi je velika pomoć djetetu s teškoćama

16.06.2020.

13:22

Autor: Lea Domijan Fišter

Okupljeni na predstavljanju rezultata projekta (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Okupljeni na predstavljanju rezultata projekta (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku predstavljeni su trogodišnji rezultati projekta "RInkluzija - Riječki model podrške učenicima s teškoćama". U riječkim osnovnim školama trenutno je u redovan odgojno-obrazovni sustav integrirano oko 550 učenika s teškoćama.

Neki od tih učenika pored savladavanja nastavnog programa imaju i niz drugih potreba za koje učitelji nemaju uvijek dovoljno vremena. Ovim se projektom takvoj djeci osigurava potpora pomoćnika u nastavi, čime se doprinosi kvaliteti integracije u razredu.

U ovoj školskoj godini je, u 22 riječke osnovne škole, zaposlena ukupno 51 osoba koja pruža pomoć za 54 djeteta s teškoćama.

Za provedbu projekta "RInkluzija", iz Europskog socijalnog fonda Gradu Rijeci je odobreno više od devet milijuna i 780 tisuća kuna za četiri školske godine. Novca ima za još jednu školsku godinu, a za nadati se da će takav projekt biti prihvaćen i u idućem proračunskom razdoblju Europske unije, ali i da će Vlada Republike Hrvatske početi sustavno rješavati problem inkluzije djece s teškoćama u školski sustav.

Poslušajte što na početku četvrte godine projekta očekuje riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te kako o iskustvima rada s dječakom Ninom govori jedan od pomoćnika u nastavi Dalibor Kinkela:

Obersnel: Apeliram na vladu, treba razmišljati o sustavnom rješavanju ove problematike; pripremila Lea Domijan Fišter

Dalibor Kinkela o pet godina iskustva rada s djecom, pripremila Lea Domijan Fišter

U prvom planu Nino i pomoćnik Dalibor (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

U prvom planu Nino i pomoćnik Dalibor (Foto: Lea Domijan Fišter / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.