Hrvatski radio

Radio Rijeka

RiOpen: studenti iz Europe i Afrike debatirat će u Rijeci

02.08.2016.

12:11

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po završetku Europskih sveučilišnih igara, u Rijeci se nastavljaju natjecanja studenata, ovaj put - u debatiranju! Od 4. do 6. kolovoza održava se Međunarodni debatni turnir RiOpen 2016. na kojem će, uz studente Sveučilišta u Rijeci, sudjelovati stotinjak studenata iz Europe i Afrike.

Na turniru, koji se u Rijeci održava treću godinu zaredom, raspravljat će se o širokom spektru tema, od znanstvenih do dnevno-političkih. U jednoj debati sudjeluju četiri dvočlana tima, od kojih svaki govori po sedam minuta, a temu za debatu doznaju tek 15 minuta prije početka. Kako ističe predsjednica Debatnog kluba Rijeka Nana Spadoni, sudionici moraju biti u stanju debatirati na način da mogu zastupati obje strane, za i protiv, a da se pri tom ne očituje osobni stav govornika tijekom debate.

Debata će se odvijati u pet kola, tijekom dva dana, a zatim slijede polufinale i finale. Otvorenje je 4. kolovoza u riječkoj gradskoj vijećnici, a kompetitivni dio se održava na kampusu na sveučilišnim odjelima. Svečano zatvaranje je u riječkom Astronomskom centru. Zainteresirana publika moći će pratiti debate najboljih timova na turniru. 

Riječko je natjecanje i pripremno natjecanje za Europsko sveučilišno prvenstvo u Varšavi, pa će svi sudionici nastaviti svoj put prema sjeveru Europe, a Rijeka je ucrtana na kartu Europe kao jedna od obaveznih postaja u pripremi za europsko natjecanje. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.