Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzej odbačenih predmeta na jednodnevnom gostovanju u riječkom Riperaju: umjetnost nije bauk!

13.12.2022.

13:42

Autor: Tatjana Sandalj

Riperaj

Riperaj

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

U Riperaju riječke Čistoće u centru grada u utorak gostuje Muzej odbačenih predmeta. Do 15 sati prikupljaju odbačene predmete, u 18:30 otvorit će izložbu i od 19 sati slijedi umjetnički performans i udomljavanje predmeta.

"Donesite nam jedan predmet koji je za vas izgubio vrijednost, koji više ne koristite, ispričajte nam njegovu priču! Mi ćemo ga izložiti u sklopu izložbe odbačenih predmeta, te mu pokušati naći novu vrijednost i novi dom", pozivaju autorice iz Muzeja odbačenih predmeta, Ana Katulić i Irena Boćkai


Muzej odbačenih predmeta je muzej bez stalnog prostora i stalnog postava. Na jedan dan doseli u neki prostor u nekom gradu, a onda građani dopunjavaju i "oduzimaju" izložbeni postav. 


Riperaj riječke Čistoće, u kojem to komunalno društvo nastoji poticati i učiti građane o ponovnom korištenju odbačenih i starih stvari, postao je muzeju idealan dom na jedan dan, na adresi Ivana Zajca 20/b.

Riperaj

Riperaj

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Naravno, kako je riječ o umjetničkom konceptu, tako i ideja gospodarske održivosti postaje ideja održivosti umjetnosti danas i ovdje, ali i poziv publici na igru i su/djelovanje u performansu i u projektu.


Boćkai dodaje da je pri tom riječ o demistifikaciji suvremene umjetnosti, jer je riječ o priči u kojoj mogu sudjelovati baš svi. A Katulić zaključuje da je najljepše u svemu što baš svaki predmet kojeg ljudi donesu u Muzej odbačenih predmeta pronađe novog vlasnika koji mu dodaje novu vrijednost.


Poslušajte kako o svemu govore Katulić i Boćkai:

Muzej odbačenih predmeta gostuje u riječkom Riperaju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.