Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ris Kras stigao u prekrasne šume Plitvičkih jezera

25.03.2023.

10:34

Autor: HRT - Radio Rijeka

Nacionalnom parku Plitvička jezera

Nacionalnom parku Plitvička jezera

Foto: Vedran Slijepčević / Udruga BIOM

Jučer je u Nacionalnom parku Plitvička jezera ispušten odrasli mužjak risa uhvaćen u Rumunjskoj. Ovo je šesti ris koji je s Karpata preseljen u Hrvatsku u sklopu LIFE Lynx projekta kako bi se povećala genska raznolikost naše populacije i zaustavilo njeno izumiranje, dok je u Sloveniju do sada naseljeno deset životinja.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj i Sloveniji živi najmanje 110 odraslih risova, među njima su i životinje naseljene iz Karpata. Analizom DNA i pomoću automatskih kamera dokazani su potomci naseljenih risova te posljedični rast genske raznolikosti populacije u Dinaridima. Poseban uspjeh LIFE Lynx projekta je naseljavanje risova u slovenske Alpe, područje gdje razmnožavanje ove vrste nije zabilježeno duže od 100 godina. 

Ovaj izniman uspjeh je rezultat odlične dugogodišnje suradnje i zajedničkog rada međunarodnih stručnjaka, uz podršku lovaca i lokalnog stanovništva

Magda Sindičić, koordinatorica provedbe LIFE Lynx projekta u Hrvatskoj

Ris Kras je dobio ime po hrvatskom i slovenskom izrazu kras koji označava korozivne pojave na vodotopljivim stijenama kao što je vapnenac, najprošireniji tip stijena Dinarskog gorja i Like, te značajnom obilježju krškog krajobraza Plitvičkih jezera. Kras je posljednja životinja koja će u sklopu LIFE Lynx projekta biti naseljena u Hrvatsku, dok u Sloveniju ovog proljeća stižu još dvije jedinke. Provedba ovog uspješnog projekta završava u ožujku 2024. godine, ali završetkom projekta ne prestaje naša odgovornost da očuvamo ovu vrstu i prekrasne šume u kojima živi.

Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera posljednjih sedam godina provodi sustavno praćenja risova, a prošle godine je zabilježeno osam odraslih jedinki koje koriste područje parka. No zabrinjavajuća je činjenica da u razdoblju 2018. - 2021. godine nisu zabilježeni mladunci na području parka, što bi potencijalno mogla biti posljedica parenja u srodstvu koje ugrožava opstanak risa u Dinaridima. Srećom, krajem 2022. u parku je automatskim kamerama zabilježeno da ženka nazvana Shiny ima dva mladunca i nadamo se da će naseljeni ris Kras pomoći da se ovaj pozitivni tred reprodukcije na Plitvicama nastavi.

ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević

Galerija
Nacionalnom parku Plitvička jezera , Foto: Vedran Slijepćević/Udruga BIOM
Ris Kras ispušten u Nacionalnom parku Plitvička jezera , Foto: Goga Iskrić/Udruga BIOMRis Kras ispušten u Nacionalnom parku Plitvička jezera , Foto: Goga Iskrić/Udruga BIOM

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.