Hrvatski radio

Radio Rijeka

Risnjak je dom gotovo polovice svih leptira Hrvatske; otkrivene nove vrste

30.08.2019.

10:48

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Udruga Hyla

Foto: Udruga Hyla

Foto: - / -

Risnjak uglavnom poznajemo kao dom velikih zvijeri: risa, vuka i medvjeda, no najnovija istraživanja u sklopu projekta "Veze prirode" pokazala su da je Risnjak i dom otprilike polovice populacije danjih leptira Hrvatske.

Prvo sustavno istraživanje leptira u Risnjaku uopće odvija se na području Nacionalnog parka kao jedna od aktivnosti u sklopu hrvatsko-slovenskog Interreg projekta "Veze prirode", a cilj istraživanja bio je utvrditi status močvarne riđe, izuzetno rijetke vrsta leptira.

Status na području parka bio je nepoznat, a nakon praćenja i istraživanja utvrđeno je da je ima na otprilike polovici livada na području parka, kaže biolog Toni Koren iz Udruge Hyla koja provodi istraživanje.

Ulovili su i označili oko 300 jedinki kako bi utvrdili veličinu populacije te vrste, stoga su zaključili da je ona velika i stabilna. Osim močvarne riđe istraživane su i ostale vrste danjih leptira - zabilježeno je najmanje sedam novih, dosaod nepoznatih vrsta u Nacionalnom parku. 

Istraživanjem, koje je počelo u travnju, potvrđeno je 80 posto poznate faune, a dio vrsta koje su povijesno zabilježene da postoje u parku još trebaju potvrditi.

"Ono što predstavlja problem kada govorimo ne samo o leptirima već i o mnogim drugim kukcima je nestanak pašnjaka i livada. Kada pogledamo oko nas, rijetko kada ćemo vidjeti one predivne travnjake u cvatu s desecima različitih vrsta cvijeća, toga gotovo više ni nema izvan planinskih područja gdje se još uvijek oni održavaju redovito, no drugdje je to postao veliki problem. Na području Risnjaka nalazimo osam lijepih travnjačkih kompleksa koje NP zaista redovito održava jer zarastanje takvih površina prvenstveno nebrigom ljudi dovodi do toga da prvo nestaje cvijeće, a zatim i leptiri i drugi polinatori koji su vrlo korisni prirodi pa tako i nama", upozorava Toni Koren. Cijeli razgovor poslušajte u prilogu: 

Toni Koren o leptirima na Risnjaku, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.