Hrvatski radio

Radio Rijeka

Risnjak u otežanoj 2021-oj nadmašio rekordne turističke rezultate

14.01.2022.

12:53

Autor: Nenad Lučić

Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Mnogo je turističkih odredišta u Hrvatskoj, koja su se ostvarenim rezultatima lani uspjela primaknuti rezultatima rekordne 2019. godine, a Nacionalni park Risnjak ubraja se među rijetke, koji su te rekorde, unatoč epidemiološkim ograničenima, uspjeli dosegnuti i nadmašiti.

U vremenima korona krize Risnjak je definitivno prepoznat kao jedno od poželjnih odredišta za odmor, i prema riječima ravnatelja Marija Antolića, taj je nacionalni park lani posjetilo oko 9 posto više gostiju nego rekordne 2019. godine.


Iako na godišnjoj razini sa 70 posto udjela dominiraju domaći gosti, ni oni inozemni, posebno Nijemci, Nizozemci, Belgijanci i Slovenci, ne samo da nisu izostali, već su tijekom srpnja i kolovoza prevladavali s 55 posto. Dakako, sve je to rezultiralo i dosad najvećim godišnjim brojkama u smještajnom dijelu ponude, dok je ona ugostiteljska bila na razini iz predpandemijskih vremena. 


Kako se, uz snježni početak 2022, povećani broj izletničkih dolazaka nastavio, nadležne u Risnjaku brine manjak ugostiteljskog kadra, pa već sada, za razliku od kolega u priobalju, traže konobare i kuhare na puno i neodređeno radno vrijeme. Dio je godine kada, zbog snijega na tlu, nikako nije preporučljivo planinariti na planinski vrh Risnjaka ili izvor rijeke Kupe.


Zato su u nacionalnom parku, nedaleko upravne zgrade, uredili dječje sanjkalište i omogućili prohodnost svoje za šetnju nimalo zahtjevne, ali vro edukativne Poučne staze Leska. Kada u Risnjaku prezime zimu, proljeće i turistički nastavak 2022. donijet će novi zamah, jer lani je taj nacionalni park otvorio svoj Volonterski centar s dodatnim smještajnim kapacitetima. 

Do proljeća ima dovoljno vremena za osmišljavanje najboljeg načina za prihvat volontera. Nadam se kako će i pandemija postupno jenjavati te omogućiti dolazak školske djece i realizaciju višednevnih programa škole u prirodi, koji su, upravo zbog manjka smještaja, dosad mogli biti samo jednodnevni.

Ravnatelj Mario Antolić

U vremenima korona krize nastavlja se trend povratka ljudi područjima netaknute prirode. Poslušajte reportažni prilog:

rekordna turistička 2021!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.