Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rispekt: Čujemo li naše stare?

11.10.2019.

14:25

Autor: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Foto ilustracija: Pixsell

Foto ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Čak 60 posto osoba starije životne dobi je gluho ili nagluho, čulo se danas na radionici "Čujemo li naše stare?" u Rijeci. Radionica za osobe s oštećenjem sluha održana je u Klubu umirovljenika u Kružnoj ulici u sklopu programa Rispekt- reintegracije starijih osoba projekta Rijeka 2020.

Osjetljivost sluha starenjem slabi. Svima, ne samo njima. Naime, rašireno je vjerovanje da se oštećenje sluha javlja tek kod poneke starije osobe, rijetko. A podaci kazuju da nije tako- više od polovine starijih osoba je nagluho, a poneki su i gluhi ko' top. Česti pratioci oštećenog sluha su potištenost, tjeskoba, ljutitost, usamljenost, povučenost, a sve to zato što se novonastalim komunikacijskim uvjetima osoba koja je izgubile sluh teško može samostalno prilagoditi.

Ljudi su s gubitkom sluha suočeni s promjenama životnog stila, ističe logopedinja Lara Pilepić koja nudi nekoliko praktičnih savjeta. "Kada je nekom već dodijeljen slušni aparat, valja mu se prilagoditi. S novom situacijom treba upoznati i okolinu, prvenstveno obitelj. Preporučljivo je govorne poruke skratiti, smanjiti okolnu buku, povećati osvjetljenje kako bi lice osobe s kojom razgovaramo bilo vidljivije. Neki jednostavni postupci mogu znatno popraviti kvalitetu života", kaže Pilepić.

Uz savjete logopedinje, okupljeni građani čuli su i korisne savjete predstavnika Bontech-a Darka Vidovića o tome kako održavati i koristiti slušna pomagala.

Druga radionica Rispekt na temu psihološke prilagodbe na gubitak sluha i logopedskog treninga održat će se idućeg petka 18.10. u 12 sati u Klubu Centar u riječkoj Kružnoj ulici. Radionica "Čujemo li naše starije?" dio je ciklusa programa Rispekt- jačanja i reintegracije marginaliziranih osoba treće životne dobi, koji je realiziran uz potporu programa Civilne inicijative u okviru projekta Rijeke 2020- Europske prijestolnice kulture.

Lara Pilepić, pripremila Neva Funčić

Galerija
Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.