Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:36 / 02.06.2016.

Autor: Radio Rijeka

RiTEH Waterbike Team ostvario odličan rezultat na natjecanju u Beču

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake godine studenti brodograđevnih fakulteta iz čitave Europe natječu se na Međunarodnoj Waterbike Regati koja se ove godine održala u Beču, a zapažen uspjeh ostvarili su riječki studenti - na natjecanju su bili četvrti.

Studenti smjera brodogradnje, strojarstva i elektrotehnike Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na 37. Međunarodnoj Waterbike Regati ostvarili su dosad najbolji rezultat - 4. mjesto. Na utrci održanoj prošli vikend u Beču okupilo se više od 300 studenata iz čitave Europe, a prijavljena su bila ukupno 43 "broda". "Od 2010. godine tim neprekidno sudjeluje na međunarodnim regatama i duboko vjerujem da će se ova praksa i nastaviti. Sudjelovanjem na regatama promoviraju se Tehnički fakultet i Sveučilište u Rijeci, grad Rijeka, a svakako i sponzori bez kojih tim ne bi mogao funkcionirati. Naravno, studenti ujedno imaju priliku družiti se s kolegama studentima iz drugih europskih sveučilišta", pojasnio je profesor Roko Dejhalla, dodavši kako su u timu pretežito studenti brodogradnje, ali ima i studenata i drugih studija Tehničkog fakulteta.

Na ovom prestižnom natjecanju studenti se međusobno natječu u različitim disciplinama, isključivo u waterbikeovima koje su sami dizajnirali i izgradili. Tim Tehničkog fakulteta u Rijeci činili su Boris Tomić, Darin Majnarić, Mihovil Tomašić, Petar Topljak, Patrik Kubaska, Ljubomir Pozder, Abdulah Suljić, Theo Đuga te voditelj tima Luka Bertetić na čelu s mentorom, profesorom Rokom Dejhallom. Uspjehom su jako zadovoljni. "Pokazali smo rezultate uloženog truda i ovaj, najbolji do sada postignuti rezultat, velika je motivacija za daljnji rad i nova natjecanja", zaključio je Luka.

Počeci Riteh Waterbike Teama sežu do 1999. godine kada se grupa studenata brodogradnje okupila s idejom izrade vodocikla i sudjelovanja na međunarodnoj regati. Osmišljen je i izrađen vodocikl s imenom "Esmeralda" koji je bio kanu za plovidbu mirnim vodama. Taj je vodocikl bio u funkciji otprilike tri sezone, a nakon toga su aktivnosti tima zamrle jer su studenti diplomirali te krenuli svaki svojim životnim putem. Ideja o obnavljanju tima pojavila se 2009. godine pa je osmišljen i izrađen katamaranski vodocikl "Zvizda" koji je bio u funkciji sve do 2012. Nakon "Zvizde" slijedio je vodocikl "Kajzer" (2012.) te "Šijun" (2013.).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.