Hrvatski radio

Radio Rijeka

Robotičari riječke Gimnazije A. Mohorovičića ponovno na natjecanju FIRST

13.02.2020.

14:42

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Tim robotičara Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke i ove će godine sudjelovati na svjetskom natjecanju u robotici FIRST. Za razliku od tima koji je na isto natjecanje putovao u New York prije dvije godine, ovogodišnji 13-ero člani tim i njihov robot natjecat će se u Istambulu u Turskoj.

FIRST - For Inpiration and Recognition of Science and Technology je natjecanje pokrenuto u SAD-u u kojem godišnje sudjeluje 400 tisuća mladih robotičara u dobi od 14 do 18 godina iz cijelog svijeta.

Programeri GAM-ova tima su: Boris ŠpanićIan GolobAndre FlegoLeo Medenčić. Mehaničari su: Naomi KombolPetar DuševićMatej TadićDavid VodopijaDominik Prpić. Za elektroniku su zaduženi: Karlo Kajba ŠimanićLeonardo ŠimunovićKarlo Smirčić i Borna Massari.

Tim koji je nastupio na natjecanju u New Yorku pokupio je dvije nagrade u prilično žestokoj, često i neravnopravnoj konkurenciji. Naime, riječki gimnazijalci sami sklapaju svoje elektroničke komponente koje je inače moguće kupiti samo u Americi, pa njihova nabavka s troškovima shippinga postaje za preskup sport. 

Osim toga, neki od američkih timova imaju i po stotinu članova, a sponzoriraju ih, u vrlo velikim iznosima tvrtke poput Applea. Njihove škole imaju opremljene radionice i laboratorije... S naše strane, GAM-ovci rade u prostoru koji je u potkrovlju škole, za ovogodišnjeg robota reciklirali su dijelove sa starog, kao i dio opreme...

Uštedjeli su gdje god su mogli, uz pomoć Primorsko goranske županije, Ministarstva obrazovanja, Grada Rijeke, roditelja i donatora u četvrtak su uspjeli zaokružiti financijsku konstrukciju tešku 130 tisuća kuna. Odradili su konferenciju za novinare i sada ih čekaju završne pripreme. 

Poslušajte kako inicijator sudjelovanja GAM-ovaca na FIRST-u Borna Massari tumači kako izgleda natjecanje:

Massari: što robot radi?, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.