Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci - ponovna odgoda ili stečaj 3. maja

05.06.2019.

10:17

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na Trgovačkom sudu u Rijeci za danas u 11 sati je zakazano ročište na kojemu bi se trebalo odlučivati o otvaranju stečaja u Brodogradilištu 3. maj, u kojemu je svakim danom sve manje radnika, a posla i dovoljno materijala za rad nema već gotovo godinu dana.

Prethodno ročište bilo je zakazano za 17. travnja, ali je tada odgođeno kako bi se omogućilo još vremena za traženje rješenja i dala šansa novoj Upravi da pronađe novac za privremeno financiranje.

U međuvremenu je riječki škver posjetilo izaslanstvo kompanije China Shipbuilding Industry Corporation kako bi se razmotrile mogućnosti suradnje s riječkim brodogradilištem, ali službenih informacija o rezultatima tog posjeta za sada nema.

Prošlog tjedna isplaćen je dio zaostalih plaća za listopad, studeni i prosinac, nakon što je 3. maju, kao razlučnom vjerovniku, pripalo oko 6 milijuna kuna od prodaje imovine Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj u stečaju. Brodogradilište 3. maj je još 2015. posudilo novac TIBO-u, tada u teškoćama, a dug s kamatama je bio malo veći od 6 milijuna kuna.

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je uoči ročišta da radnici, njih preostalih 816, žele da se riješi pitanje završetka brodova, odnosno da Vlada uputi bilo kakav signal da se četiri ugovorena i započeta broda završe. "Vjerujem da će Vlada donijeti pravičnu odluku i dati signal da se ti brodovi završe u 3. maju", kazao je Šoljić.

Po njegovim riječima, to je i stajalište radnika sa skupa radnika održanoga u utorak, na kojemu su obaviješteni o svojim pravima. Direktor Edi Kučan izvijestio ih je i o radu Uprave, kao i o sastancima s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i ministrom financija Zdravkom Marićem. U ministarstvo je dostavljena sva dokumentacija o započetim brodovima, izračuni, ponude i korespondencija s brodovlasnicima.

Ročište i odluka o tome hoće li 3.maj u stečaj do sada su već nekoliko puta odgađani. Ročište je najprije bilo zakazano za 6. veljače, ali je odgođeno za 26. veljače, potom za 12. ožujka, zatim 28. ožujka te za 17. travnja. Prema podacima Fine od sredine travnja, ukupan dug zbog kojega je blokiran račun 3. maja bio je 134,6 milijuna kuna, a od toga je dug za radničke plaće bio 24,8 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u subotu da je pravosuđe neovisno i da će pričekati odluku Trgovačkoga suda. Rekao je da postoji jasan i velik interes naručitelja nedovršenih brodova u 3. maju da oni samu uđu u financiranje i završetak te da se razgovara o dovršetku četiri broda.

Naglasio je da ni u Puli ni u Rijeci neće biti nekontroliranog odljeva sredstava iz državnog proračuna, na način da se radi transfer iz državnog proračuna na račun 3. maja te je najavio kako postoje opcije da se uđe u kreditne aranžmane gdje bi banke plaćale fakture i račune, koje bi isključivo odobrila uprava 3. maja, kako bi se završila barem tri od četiri broda.

Dok se o sudbini pulskog brodogradilišta, koje je u stečaju, i riječkog, koje iščekuje odluku, odlučuje na trgovačkim sudovima, na Županijskom sudu u Rijeci potkraj svibnja je ukinut istražni zatvor za šestoricu od ukupno 14 osumnjičenih u aferi Uljanik. U istrazi su ispitani svi svjedoci, više nije bilo osnove za pritvor radi mogućeg utjecaja na svjedoke, pa je sud ukinuo rješenje o pritvoru.

U aferi Uljanik osumnjičeni su bivši čelni ljudi tvrtki koje su poslovale u okviru i s Uljanik grupom, među kojima su i trojica bivših direktora 3. maja te tvrtka Uljanik plovidba. Sumnjiči ih se za zlouporabu u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u Uljaniku i 3. maju, kojima su te tvrtke i državni proračun od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. oštetili za 1,2 milijarde kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.