Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:21 / 29.03.2019.

Autor: Hina

Ročište za Uljanik Brodogradilište odgođeno; novo 24. travnja

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na Trgovačkom sudu u Pazinu danas je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazao za 24. travnja.

Sudac Ivan Duić je ročište odgodio nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se jučer nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, a kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka) nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja.

Po Bulićevim riječima, za sljedeći tjedan najavljeni su razgovori nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom a vezano uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika. Prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom bila navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna. Uljanik Brodogradilište ima 1400 zaposlenih, podatak je iz Fininog dokumenta.

Ročište za Uljanik Brodogradilište održano je dan nakon što je na Trgovačkom sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.

Jučer je premijer Andrej Plenković izjavio da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države. No, dodao je kako je Vlada otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradiliša u Puli i Rijeci.

Prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna, rekao je. Osim sudskih ročišta za 3. maj i Uljanik Brodogradilište, ročište za matičnu kompaniju grupe, Uljanik d.d., zakazano je na Trgovačkom sudu u Pazinu za 3. svibnja. Poslušajte izjave privremenog stečajnog upravitelja Uljanik Brodogradilišta Lorisa Raka i Borisa Bučanca iz Sindikalnog odbora 3. maja:

Rak: Odgoda dok Vlada ne ponudi dodatna rješenja, pripremila Iva Pavletić Crnić

Bučanac: Pitanje je koliko će radnika uopće dočekati novo ročište, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.