Hrvatski radio

Radio Rijeka

RODA: stručne smjernice preporučuju cijepljenje trudnica i dojilja

09.11.2021.

12:50

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Lisa Runnels / Pixabay

Foto: Lisa Runnels / Pixabay

Foto: - / -

U potrazi za relevantnim informacijama, Udruga Roda organizirala je online panel o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 za žene koje planiraju trudnoću, trudnice, babinjače i dojilje te parove koji planiraju ili prolaze postupak umjetne oplodnje.

Iznijete stručne smjernice preporučuju cijepljenje u svim fazama trudnoće i svim cjepivima, a ista preporuka vrijedi i za dojilje. Nuspojave cijepljenja kod trudnica ne razlikuju se od onih u općoj populaciji, a kod obolijevanja od kovida trudnice imaju veći rizik od komplikacija, posebno u trećem tromjesečju. Ne postoje dokazi o tragovima cjepiva u majčinom mlijeku. Nema potrebe odgađati cijepljenje zbog trudnoće ili trudnoću zbog cijepljenja. 

To su samo neke od informacija o kojima su govorili: specijalist epidemiologije Bernard Kaić, profesorica primaljstva Magdalena Kurbanović, specijalistica ginekologije i porodništva Jelena Marušić, specijalist ginekologije i porodništva Ratko Matijević, specijalistica transfuzijske medicine i savjetnica za dojenje Jurjana Novoselac i specijalistica ginekologije i porodništva Dinka Pavičić Baldani.

Naravno, uz sve opće preporuke, stručnjaci su se usuglasili da je svaki medicinski slučaj poseban. Kao i svi, trudnice i dojilje imaju pravo na informiranu odluku, a da bi je donijele trebaju informacije i podatke relevantne u ovom trenutku. Podsjetili smo se, virus i bolest koju izaziva je nov, istraživanja su još u tijeku i neprestano stižu nove informacije.

"Preporuka je neobvezujuća, ali je važno da je imamo", rekla je Luiza Bouharaoua, trudnica koja je u priču o cijepljenju krenula s pozitivnim stavom da bi konačnu odluku donijela "neopisivo teško" nakon duge, često i kontradiktorne potrage za podacima o utjecaju cjepiva na trudnice.

Više o njenom iskustvu, liječničkim preporukama i podacima na kojima su te preporuke utemeljene možete poslušati u snimci panela na Facebook profilu udruge ili na YouTube kanalu Udruge Roda - Roditelji u akciji.

Udruga RODA od početka pandemije nastoji da zdrastvene smjernice razumljive laicima budu dostupne na hrvatskom jeziku pa će, osim snimke panela, u srijedu objaviti prijevod smjernica Britanskog kraljevskog društva za ginekologiju i porodništvo i njihova društva za primaljstvo.

Voditeljica programa Reproduktivna prava udruge Roda Daniela Drandić:

Daniela Drandić, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.