Hrvatski radio

Radio Rijeka

Romsko naselje na Rujevici dobiva vodu i kanalizaciju

20.08.2015.

13:18

Autor: Antonela Galić Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Romsko naselje na Rujevici u Rijeci, koje postoji više od 50 godina, a spominje se da su neki Romi tamo pronašli dom i prije 80 godina, konačno dobiva vodu i kanalizaciju. Velika je to sreća za tamošnjih gotovo tisuću stanovnika.

Radovi su počeli prije dvadesetak dana. Postavljaju se cijevi za vodu i odvodnju, a ulica je raskopana u dužini od dvjestotinjak metara. "Da i mi jednom dočekamo ovakvu sreću", ne krije zadovoljstvo jedan od stanovnika naselja, Sadik Krasnić. "Da imamo vodu, da ćemo imati kanalizaciju, da će ova naša djeca ići čista u školu..."

U ovoj fazi radi se na 28 vodovodnih i kanalizacijskih priključaka, a stanovnici koji žele dobiti vodu morat će pokrenuti postupak za legalizaciju građevine. "Zato molim Grad i Županiju, neka se završi do kraja, da bi svaki pojedinac bio sretan", kaže povjerenik Svjetsko organizacije Roma Fadil Hrustić

Vjerojatno i hoće, jer je cijela investicija vrijedna oko pet milijuna kuna, a za gradnju prve faze predviđeno je oko 700 tisuća kuna. "Kompletan projekt na ovom području Pehlin – Marinići je 38 kućnih priključaka, od toga u Ulici Plase na tom području 28 kanalizacijskih", doznajemo od Srđana Superine, rukovoditelja Službe za pripremu i provedbu investicije riječkoga Komunalnog društva "Vodovod i kanalizacija".

Romsko naselje na Rujevici u bliskoj bi budućnosti, prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Pehlin Ivana Bogdanića, trebalo posve drugačije izgledati. Urbanističkim je planom predviđeno naselje za do osam tisuća stanovnika, sa školom, dječjim vrtićem, srednjom školom, dječjim igralištem, Domom kulture za romsku zajednicu.

Nedavno su dobili i vanjsku rasvjetu, rasvjetni drveni stup, koji kao da simbolizira svjetliju budućnost riječkih Roma. Javlja Antonela Galić Pruša:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.