Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rončević: alternativa cijepljenju su ograničenja kretanja i kontakata

02.11.2021.

09:15

Autor: HRT - Radio Rijeka, Tatjana Sandalj

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji u utorak je 23 novooboljelih osoba, a 128 ih je ozdravilo. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno samo 374 uzoraka briseva, što znači da je udio pozitivnih unutar broja testiranih 6,15 posto. U utorak smo prešli tisuću cijepljenih dnevno u PGŽ.

Danas je u Hrvatskoj 40 umrlih - najviše do sada u četvrtome valu epidemije. Nakon ipak nešto manje testiranja na jučerašnji blagdan, Nacionalni stožer javlja o 785 novih slučajeva zaraze pa zdravstveni sustav postaje sve opterećeniji.

17 novooboljelih osoba su iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, po dvoje iz Liburnijskog područja i Crikveničko-vinodolske regije te po jedna osoba iz Gorskog kotara i otoka Krka.

Najveći broj novooboljelih njih 11 dolazi iz skupine radno aktivnih stanovnika, šestero iz mlađih dobnih skupina, dok je također šestero zaraženih iz skupine starijih od 65 godina. Tako se broj aktivnih slučajeva u županiji smanjio na 2901.

Tijekom utorka stiglo je podsjećanje da na riječkim tržnicama, Centralna tržnica, Zamet i Brajda, u zatvorenim i otvorenim prostorima u svakom trenutku obavezno nošenje zaštitnih maski tako da prekrivaju usta i nos! 

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas manji za sedam pacijenta u odnosu na jučer te iznosi 104. U jedinici intezivne skrbi KBC-Rijeka se na respiratoru nalazi 12 osoba.

Udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva je zbog pada aktivnih broja slučajeva bolesti kao i pada broja hospitalizacija stabilan te u odnosu na jučerašnji dan iznosi nešto nižih 3,58 posto.

U zdravstvenom, socijalnom i odgojno-obrazovnom sustavu provode se rigorozne mjere koje nisu uspjele zaustaviti širenje epidemije, upozorio je glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević.

Učinak izostaje dok se nesmetano odvijaju sve druge aktivnosti, a jedina alternativa većoj procijepljenosti stanovništva je uvođenje mjera kolokvijalno zvanih lock down, dodao je Rončević. Pri tom misli najprije na zabavu i noćni život koji nam svima trebaju, ali bez odgovarajućih epidemioloških mjera, pridonose širenju epidemije. 

Poslušajte Rončevićev tjedni osvrt na epidemiološku situaciju u PGŽ:

Dobrica Rončević: širenje epidemije ograničava veći broj cijepljenih ili ograničenje kretanja i kontakata, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.