Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rončević o pandemiji koronavirusa: Stanje u PGŽ stabilno

17.03.2020.

13:46

Autor: Hina, Neva Funčić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Stanje u Primorskoj-goranskoj županiji glede koronavirusa je stabilno i pojavio se samo jedan novi importirani slučaj, izvan šire obitelji iz koje su svi drugi oboljeli u županiji, rekao je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Šapjanama voditelj Epidemiološkog odjela NZZJZ u Rijeci Rončević.

Od utorka je aktivan telefon 099/661-4706, na kojem dežuraju educirani volonteri Crvenog križa, a zvati mogu osobe u stresnim situacijama ili one koje teško podnose izolaciju. 

Sjednica Stožera Civilne zaštite PGŽ u utorak je održana na dislociranom zapovjednom mjestu Službe 112, u naselju Šapjane, u općini Matulje, u blizini hrvatsko-slovenske granice. 

Načelnik Stožera Marko Boras Mandić rekao je da je Nacionalnom stožeru CZ predloženo donošenje novih mjera, među kojima su reorganizacija javnog prijevoza po kojem se u vozilu ne smije nalaziti više od 50 posto kapaciteta putnika, zatvaranje svih ugostiteljskih objekata i drugih uslužnih djelatnosti, osim trgovina prehrane, drogerija, ljekarni i benzinskih crpki.

Pozivaju se svi poslovni subjekti da reduciraju sve poslovne aktivnosti tako da se maksimalno radi od kuće. To se ne odnosi na servisne službe i one koje moraju funkcionirati u državi, rekao je Boras Mandić. 

Ravnatelj riječkog KBC-a Davor Štimac je u utorak rekao da specijalisti KBC-a nastavljaju odlaziti u ambulante na otocima i u Gorskom kotaru kako bi smanjili gužve, a bolnica se priprema za prihvat većeg broja zaraženih u izdvojenim zgradama.

Građanima se preporuča da izbjegavaju napuštanje mjesta boravka, a jedinicama lokalne samouprave da ustroje službe i dežurne telefone kako bi se starijim i nemoćnim građanima, u suradnji s Crvenim križem moglo dostaviti što im treba. Nadalje, osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnici se savjetuje da izbjegavaju sve kontakte s drugim osobama.

Sve navedene mjere, upućene Nacionalnom stožeru CZ, počet će se primjenjivati kad ih on prihvati u ovom ili sličnom obliku, rekao je Boras Mandić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić izvijestila je da se priprema otvaranje prijamnih ordinacija za osobe s respiratornim sindromima koje trebaju raditi 24 sata dnevno, radi rasterećenja obiteljskih liječnika i klinika za infektivne bolesti. U Rijeci će taj punkt najvjerojatnije biti u Cambierievoj ulici, rekla je.

Vesna Čavar iz Crvenog križa PGŽ rekla je da se nastavlja s planiranim akcijama darivanja krvi te se pozivaju svi koji mogu da daruju krv. Tijekom akcija vladaju pojačane higijenske mjere, naglasila je.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar kazao je da policija izlazi na sve dojave o kršenju mjera samoizolacije i tako će nastaviti. Do sad je na području ove PU utvrđeno devet slučajeva kršenja izolacije, rekao je.

Na pitanje novinara što će se dogoditi ako se pojavi slučaj prijenosa virusa na liječnike, Malatestinić je rekla da za sad nema prijava oboljenja zdravstvenog osoblja u riječkom KBC-u. Ako se to dogodi, postupat ćemo po pravilima, zbrinuti osobu i pratiti kontakte, dodala je.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović kazao je da se posebna epidemiološka pažnja posvećuje sprečavanju kontakta oboljelih s liječnicima, kao "prvoj liniji obrane".  

Župan Zlatko Komadina, na upit novinara o 'izvjesnoj političkoj suglasnosti' u borbi s koronavirusom, rekao je da "prije svega u Hrvatskoj i u svakoj zemlji pogođenoj pandemijom, treba vladati društvena odgovornost". "Nema mjesta politizaciji i primarna je borba protiv koronavirusa", istaknuo je.

Poslušajte izjavu dr. Štimca te tonski zapis sa sjednice Stižera PGŽ:

Štimac: Naši liječnici su u ambulantama, ali neka dođu samo oni kojima je to neophodno; pripremila Neva Funčić

Što je Stožer PGŽ predložio Nacionalnom i kakve nove mjere priprema?, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.