Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rončević: raste broj cijepljenih, ali se za blagdane treba družiti - s oprezom!

20.12.2021.

11:27

Autor: Tatjana Sandalj, Neva Funčić

Temeljne mjere ostaju iste: distanca, maske i dezinfekcija

Temeljne mjere ostaju iste: distanca, maske i dezinfekcija

Foto: Klaus Hausmann / Pixabay

Osam novooboljelih potvrđeno je među 603 uzoraka briseva laboratorijski obrađenih tijekom nedjelje, u hitnoći. U Primorsko-goranskoj županiji je ozdravilo 228 osoba, pa se broj aktivnih slučajeva smanjio na 2865, priopćio je Stožer civilne zaštite PGŽ. 

Udio pozitivnih među obrađenim uzorcima je 1,31 posto, a udio hospitaliziranih u ukupnom broju aktivnih slučajeva je 3,9 posto. 


Pet novooboljelih je iz Rijeke te općina i gradova riječkog prstena, te po jedna osoba iz crikveničko-vinodolske regije, liburnijskog područja i s otoka Lošinja. Najveći broj novooboljelih osoba, njih pet pripada skupini radno aktivne populacije, dvoje mlađim dobnim skupinama,a jedna je osoba starija od 65 godina.


Prema podacima ravnateljstva KBC-a Rijeka 112 je hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti, a u jedinici intenzivne skrbi na respiratoru je 12 oboljelih.


Tijekom nedjelje preminulo je sedam osoba od COVID-19 bolesti, a koje su liječene u regionalnom kovid centru riječkog KBC-a. Svi su imali prebivalište u PGŽ.


O svemu što do sada znamo o omikron varijanti virusa "U mreži prvog" govorio je riječki imunolog Pero Lučin. Razgovor možete preslušati OVDJE


Epidemiolog NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević upozorava da još ne izlazimo iz epidemijske krize te da je mjera cijepljenja jedina razumna opcija za to. Izvijestio je i da je u hrvatskoj zbog kovida bilo 1100 hospitalizirane djece te da su mnoga djeca nakon akutne faze bolesti imala teže zdravstvene posljedice. Rekao je i da je zbog odlazaka na skijanje porastao interes za cijepljenje djece između 12 i 17 godina te da je prošlog tjedna u Rijeci cijepljeno svega nekoliko desetaka djece u dobi između 5 i 11 godina. 


U Dvorani na Zametu za djecu je srijedom i petkom izdvojeno posebno cjepno mjesto otvoreno od 14 do 18:30 sati. U petak je već bio puno bolji odaziv, nego u srijedu prvog dana, izvijestio je Rončević koji očekuje da će odaziv porasti nakon što pedijatri upute na cijepljenje djecu s kroničnim bolestima.


Uoči blagdana raste odaziv na cijepljenje, no epidemiolog Rončević za blagdane preporučuje oprezna druženja, poslušajte:

Dobrica Rončević za blagdane preporučuje druženja s oprezom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.