Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rosanna Bubola v.d. ravnateljica Talijanske drame: ansambl mlad 70 godina

27.11.2016.

14:23

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ansambl talijanske drame je premijerom "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina" sinoć proslavio 70. obljetnicu rada. Manje je poznato da od ovoga tjedna ansambl ima novu, v.d. ravnateljicu. Rosanna Bubola je u ansamblu od 1999.

Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca je, računajući i sve ansamble u Italiji, najstariji profesionalni talijanski glumački ansambl. Ujedno je i jedini takav izvan Italije. Sinoć su 70. obljetnicu proslavili premijerom "La locandiera / Gostioničarka Mirandolina" koju je režirao Paolo Magelli

Glumica Rosanna Bubola, koja je ovoga tjedna postala i v.d. ravnateljicom ansambla Talijanske drame, istaknula je Magellija kao redatelja koji u radu na predstavi glumcu daje slobodu grijeha. To što smiju griješiti daje ležernost u radu na drami, ovoga puta Goldonijevoj komediji u kojoj redatelj nije odstupio od psiholoških odnosa što ih je upisao autor, ali je ušao dublje u ispitivanje tih odnosa. Rezultat - dugotrajan aplauz premijerne publike.

Bubola s Talijanskom dramom surađuje od 1999. nakon što je na audiciju što ju je Drama organizirala u Trstu došla slučajno. Zamijenila je kolegicu koja na audiciju nije uspjela stići. Inače, u Trstu je završila Filozofski fakultet, a glumu je učila u kazališnoj skupini Teatro Incontro, zatim amateskoj kazališnoj skupini mladih Teatro degli Asinelli, a surađivala je i s kazališnom skupinom Gruppo Teatrale per il Dialetto (Kazališna skupina za dijalekt). 

Bavila se atletikom, odbojkom, učila slikati, grafiku i svirati glasovir, a kontinuirano i piše stihove i prozu. U međuvremenu otkrila je i speleologiju, doznali smo iz razgovora s Mariom Lipovšekom Battifiacom na nedeljnemu obedu.

Što se Talijanske drame tiče, tvrdi da je 70 godina istovremeno i cilj i start. Smatra se da je čovjek s toliko godina starac, ali kada je o ansamblu riječ - oni tek mogu početi razvijati neke stvari.

Što je još Bubola otkrila o sebi i o planovima za Talijansku dramu, poslušajte u razgovoru:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.