Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:17 / 26.03.2019.

Autor: Iva Črnjar Ivančan, Hina

Rossanda dovezen u PU primorsko-goransku; Nobilo: Brani se šutnjom

Gianni Rossanda priveden u PU primorsko-goransku (Foto: Pixsell)

Gianni Rossanda priveden u PU primorsko-goransku (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Bivši predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda iz Pule je popodne priveden u Policijsku upravu primorsko-goransku u Rijeci. Poslije Rossande, u PU primorsko-goransku dovezen je bivši predsjednik Uprave 3. maja Domagoj Klarić.

Ni Gianni Rossanda ni Domagoj Klarić nisu davali izjave za novinare. Odvjetnik Anto Nobilo koji zastupa Rossandu rekao je da ne smije govoriti o slučaju jer su izvidi koji su obavljeni tajni, ali je potvrdio da se njegov branjenik brani šutnjom te da se ne smatra krivim.

Nobilo je rekao kako ne smije iznositi detalje o ispitivanju jer je riječ o tajnim policijskim izvidima čije bi iznošenje bilo kažnjivo djelo. Rossanda se zbog kompleksnosti predmeta branio šutnjom, a kad proučimo spis, počet ćemo iznositi obranu, rekao je.

Kako je ocijenio Nobilo, tim kaznenim postupkom, u kojem je uhićeno 12 ljudi, ostvaruju se politički ciljevi jer Vlada ovaj tjedan mora objaviti da brodogradilišta idu u stečaj i otvorena je kampanja za europske izbore. "Nedopustivo je da se kaznenim postupkom manipulira onako kako ljudima na vlasti treba da bi održali svoj rejting", ocijenio je Nobilo i dodao da je "taj tajming tako očekivan i banalan" te da smo slično vidjeli već 20 puta u proteklih 10 godina. 

Na novinarsko pitanje znači li to da je Vlada naložila Uskoku da krene u akciju, Nobilo je odgovorio kako je to očito. Ustvrdio je da policija laže kad govori o 1,2 milijarde kuna počinjene štete, ali nije želio reći je li taj iznos manji ili veći.

Gianni Rossanda ostaje u pritvorskom nadzoru do sutra, kad odlazi na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. Nakon noći u policijskom pritvoru osumnjičene očekuje ispitivanje u državnom odvjetništvu koje će potom odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu i od suca istrage riječkog Županijskog suda zatražiti istražni zatvor. 

U akciji Uljanik privedeni su, uz bivšeg predsjednika Uprave Giannija Rossande, njegov prethodnik Anton Brajković, članovi bivše uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić i Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe, bivši direktori riječkog brodogradilišta te drugi direktori Uljanikovih društava. Poslušajte izjavu odvjetnika Nobila:

Anto Nobilo o Rossandi, pripremio Robert Ferlin

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.