Hrvatski radio

Radio Rijeka

RSS: Sponzorima olakšati ulaganja, a računi klubova moraju biti čisti!

06.03.2019.

11:28

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Riječki sport se financira iz proračuna Grada Rijeke, ali nažalost samo iz proračuna i zato je situacija takva kakva je, rekla je Dorotea Pešić Bukovac, vršiteljica dužnosti predsjednice Riječkog sportskog saveza.

Za prošlu godinu riječkim je sportskim klubovima iz gradskog proračuna isplaćeno gotovo 90 milijuna kuna. Isplaćeno je 97 posto dogovorenog, a posljednja isplata bila je prije desetak dana. I za ovu godinu planiran je isti iznos. "U okolnostima koje jesu, Grad Rijeka izdvaja za sport mnogo novca. Uvijek može bolje i više i nadam se da ćemo doći do toga", kaže Dorotea Pešić Bukovac te dodaje da je, dok je v.d., preuzela zadatak da klubovima pomogne oko financiranja i sređivanja računa.

Bukovac kaže i kako medalja ima i drugu stranu: u mnogim klubovima računima je pravdan samo dio novca, novac od članarina ne ide svugdje preko računa, ne mali iznosi završili su u sivoj zoni. Cilj joj je da sportski klubovi posluju zakonito, s transparentnim računima, vidljivim prihodima i pravdanim troškovima.

Istupanje Ženskog rukometnog kluba Zamet iz lige samo je simptom problema. "Očito, treba podvući crtu i krenuti na novi način naprijed. Problema je bilo i u Rijeci i u Orijentu i još nekim klubovima, pa su se riješili", ističe Pešić Bukovac.

Kaže kako s razine države nema naznaka rješenja problema financiranja sporta i poručuje kako zajedno sa sportašima treba krenuti u kampanju izmjene poreznih propisa, kako bi se sponzorima olakšala ulaganja sport , odnosno u tom iznosu umanjio porez na dobit. Država je za sada samo poskupila sport - propisano je da treneri moraju imati fakultetske diplome ili licence koje koštaju, skupe su i sportske inspekcije, a s druge strane financiranje nije riješeno.

Rijeka ima strategiju da se financiraju amaterski sport i mlađi uzrasti, zato su pokrenuti projekti Rijeka pliva i Ri Move, i neće se stati na tome. Kako u riječkim klubovima treniraju i igraju i djeca iz riječkog prstena, v.d. predsjednica RSS-a očekuje da se u potporu uključi i Primorsko- goranska županija.

Trenutno, u Rijeci klubovi nositelji kvalitete dobiju po 200 tisuća kuna, plus novac za redovne troškove. "Kad smo već govorili o ŽRK Zamet, prošle im je godine isplaćeno 574 tisuće kuna. Očito to nije bilo dovoljno. Zato i želim pokrenuti kampanju da napravimo pritisak da se zaista olakša sponzorima, kako bi se iz tih izvora dodatno financirali klubovi", rekla je Pešić Bukovac. Poslušajte razgovor:

Dorotea Pešić Bukovac o računima riječkog sporta, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.