Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rt Kamenjak: pronađeni prvi olujni blokovi na istočnoj obali Jadrana

07.04.2019.

16:12

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Tvrtko Korbar / HGI

Foto: Tvrtko Korbar / HGI

Foto: - / -

Neočekivano otkriće, prvi takav nalaz… lijepo je kad priču možeš tako početi. Upravo tako počinje priča o olujnim blokovima, pronađenima i proučenima, na vrhu Istre, na rtu Kamenjak. Provjerili smo što taj nalaz znači za istraživanja potresa na Kvarneru:

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Trstu, Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba i Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita doista može početi razgovor ovako: "Nedavno neočekivano otkriće spektakularnih olujnih blokova na Kamenjaku objavljeno je u prestižnom znanstvenom časopisu Marine Geology. To je ujedno i prvi takav nalaz na istočnim obalama Jadrana."

Dakle, znate ono kad more za velikog nevremena na kopno izbaci veliko kamenje? Na rtu Kamenjak, na vrh Istre, pronašli su olujne blokove, znači stijene koje je more izbacilo ponekad i 70 metara od obale, a težina im je od 7 do 15 tona. Zamislite koliki su valovi morali biti da pomaknu takve kamene blokove! I to ne prije sto, tristo, tisuću godina, nego 2014.!

Stefano Furlani s Odjela za matematiku i geoznanost Sveučilišta u Trstu provodi projekt Geoswim čiji je cilj geološko i geomorfološko istražiti kamene obale Mediterana. Roneći, plivajući, snimajući obalu Istre, na rtu Kamenjak pronašao je kamene blokove koje je na kopno izbacilo olujno jugo. 

I tako je počelo multidisciplinarno istraživanje u koje su se uključili i hrvatski znanstvenici. Što se Hrvatskog geološkog instituta tiče, olujni blokovi na Kamenjaku postali su dio priče o geodinamici na Kvarneru, projekta nazvanog GEOSEKVA o kojem smo već govorili u Akademskih kvarat ure

U znanstvenoj zajednici vodi se diskusija o tome jesu li valovi koji nastaju meteorološki dovoljni da izbace velike olujne blokove na kopno ili za to ipak trebaju razorni tsunamiji, dakle valovi koji nastaju nakon razornih potresa. Blokove na Kamenjaku izbacilo je olujno jugo, utvrdili su znanstvenici, a ne tsunami. 

Za neke od blokova koje je jugo izbacilo tijekom velikog nevremena 2014. godine, skoro da se može potvrditi i datum kada su izbačeni, ali kako se zna da su blokovi izbačeni baš 2014., koliki valovi moraju biti da bi izbacili kamenje teško i do 15 tona, ima li toga još na istočnoj obali Jadrana...? 

Znanstveno-istraživačka ekipa je brojna, a glasnogovornik za Akademskih kvarat je znanstveni savjetnik Hrvatskog geološkog instituta Tvrtko Korbar

Neka olujni blokovi budu povod za posjet Javnoj ustanovi Kamenjak koja možda olujne blokove iskoristi kao dosad neprepoznatu prirodnu atrakciju. Poslušajte više:

Akademskih kvarat ure: Olujni blokovi na Kamenjaku, pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.