Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ružić o "plastičnoj pandemiji" ili kako je pandemija povećala udio plastike i ugrozila okoliš?

21.03.2022.

15:05

Autor: Dražen Zima

Alen Ružić

Alen Ružić

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Tijekom pandemije covida-19 osim bolesti zavladala je i plastika. Mjere zatvaranja dovele su do porasta obroka za van i kupnje putem interneta, što je stvorilo još više otpada. 

Prema procjenama Agencije za zaštitu okoliša EU-a, između ožujka i rujna 2020. sektor e-trgovine koristio je između 11 000 i 17 600 tona dodatne plastične ambalaže. U pandemiji su se ipak bolnice našle na prvoj crti obrane. 


Visok udio plastike u osobnoj zaštitnoj opremi je doveo do toga da su bolnice udvostručile upotrebu ovog nerazgradivog materijala.


Prema zadnjem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije iz veljače 2022., dodatni medicinski otpad koji je proizašao iz pandemije covid-19: "naprezao je sustave gospodarenja zdravstvenim otpadom diljem svijeta, ugrožavajući zdravlje ljudi i okoliša i otkrivajući hitnu potrebu za poboljšanjem praksi gospodarenja otpadom".


SZO poziva svijet da se usmjeri na slabe aspekte toka otpada i na to kako proizvodimo, koristimo i odbacujemo naše zdravstvene resurse – kako na visokoj razini tako i na razini pojedinačne bolnice.


"Misli globalno, djeluj lokalno", tim povodom smo razgovarali s ravnateljem riječkog KBC-a profesorom Alenom Ružićem ne bi li saznali kako je ta borba izgledala na domaćem terenu. Dr. Ružić nas podsjeća na početke, ali i nagovještava bolja vremena. Poslušajte:

Ružić o plastičnoj pandemiji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.