Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ružičasto je IN - nenasilje je IN!!!

24.02.2016.

13:17

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadnja srijeda u veljači je Dan ružičastih majica - dan kada su mladi i svi koji sudjeluju u njihovu odgoju posebno svjesni da vršnjačkom nasilju treba reći NE, ali pravovremenim informacijama i stvaranjem povjerenja.

Dan ružičastih majica, program prevencije vršnjačkog nasilja, obilježila je riječka policija u suradnji s osnovnim školama Primorsko-goranske županije. Školarci su snimali video-uratke na temu nasilja među vršnjacima, a četiri najbolja danas su prikazana publici i novinarima. Među njima dva su iz OŠ Brajda, te po jedan iz OŠ Kozala i Područne škole Malinska-Dubašnica. Stručno povjerenstvo odlučilo je da se kvalitetom priče i teme te porukom istaknuo filmić "Pero" sedmaša OŠ Kozala, čiji će autori za nagradu posjetiti Centar za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" u Zagrebu.

Performansom na Korzu u Dan ružičastih majica uključili su se i učenici Učeničkog doma Podmurvice koji su građanima dijelili balone i informirali ih o značenju ružičastih majica koje su danas nosili. "Tko ne djeluje, sudjeluje!" naziv je tribine koju su organizirali da bi upozorili na važnost prevencije međuvršnjačkog nasilja, a na njoj su prikazali svoje projektno-istraživačke radove.

Da je ružičasto danas IN, složili su se opatijski i lovranski osnovnoškolci koji su se, u organizaciji opatijskog Društva Naša djeca, porukama protiv nasilja i ružičastim majicama pridružili mnogobrojnim vršnjacima diljem svijeta u obilježavanju dana protiv vršnjačkog nasilja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.