Hrvatski radio

Radio Rijeka

S 57: jedna od najposjećenijih olupina u Jadranu

03.11.2021.

13:59

Autor: Albert Petrović

Foto: Danijel Frka

Foto: Danijel Frka

Foto: - / -

Danas ronimo do južne obale Pelješca gdje leži jedna od najpoznatijih olupina u Jadranu, njemački torpedni čamac S57. Bio je dio ratne flotile iz klase S 30-vrste čija je proizvodnja procvjetala između dva rata.

Posebno im se proizvodnja u kojoj su prednjačili Nijemci pojačala nakon što su dva takva mala čamca potopila divovski St.Istvan. 

Početkom četrdesetih ti su čamci operirali u engleskom Kanalu i na Baltiku, a potom su mrežama kanala prebačeni sve do Marseilla i dalje u Tirensko more.

Na Jadranu su uglavnom pratili konvoje, a smješteni su bili u Rijeci Dubrovačkoj i u Splitu.

Tog 18. kolovoza 1944. konvoj sa šest brodova krenuo je iz Korčule prema Dubrovniku, a napala su ga tva engleska torpedna čamca koji su pogodili pet brodova. Sutradan je S57 poslan da pokupi eventualne preživjele s tih brodova no i on je naletio na englesku zasjedu i bio fatalno pogođen. Nakon što je posada ustanovila da se kvar ne može popraviti, odlučila ga je potopiti. U bitci su poginula dva člana posade, sedam ih je bilo ozlijeđeno.

S57 danas leži uspravno na pješčanom dnu na nekih 30 do 40 metara dubine, a dijelovi od mahagonija potpuno su istrunuli pa se kroz metalne rešetke izvana može razgledati unutrašnjost s uređajima i instrumentima. Posebna atrakcija je protuavionski top koji se još uvijek može pomicati.

Sve to čini S 57 jednom od najpopularnijih i najposjećenijih olupina u Jadranu.

Valovi na valovima: Danijel Frka-S57, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.