Hrvatski radio

Radio Rijeka

S(a)vijet protiv raka: "Ja jesam i hoću"

04.02.2021.

08:27

Autor: HRT - Radio Rijeka

Ilustracija: NZZJZ PGŽ

Ilustracija: NZZJZ PGŽ

Foto: - / -

Svjetski dan borbe protiv raka je 4. veljače, a slogan pod kojim se obilježava već treću godinu je "Ja jesam i hoću" koji podsjeća da svatko može dati osobni doprinos u globalnoj borbi protiv zloćudnih bolesti.

Utjecaj pandemije COVID-19 na liječenje raka je "katastrofalno", objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za Europu, koja je rekla da je došlo do prekida u onkološkim uslugama u trećini zemalja europske zone. "Utjecaj pandemije na karcinome u regiji ne može se nazvati slabijim imenom od katastrofe", rekao je direktor WHO-a za Europu Hans Kluge, prigodom Svjetskog dana borbe protiv raka. Među 53 zemlje koju obuhvaća WHO za Europu, u koje pripada i nekoliko zemalja središnje Azije, jedna od tri zemlje djelomično je ili u potpunosti prekinula usluge za onkološke pacijente zbog mobilizacije protiv pandemije koronavirusa ili restrikcija putovanja. "U nekim zemljama došlo je i do nedostatka lijekova za rak, a mnoge imaju značajno smanjenje novodijagnosticiranih slučajeva karcinoma, čak i najbogatije zemlje", rekao je Kluge u priopćenju, naglašavajući kako je došlo do dodatnog pogoršanja nejednakosti zbog ekonomske krize. Prema predviđanjima WHO-a, u Velikoj Britaniji kašnjenja u dijagnostici i liječenju mogla bi povećati smrtnost od raka debelog crijeva za 15 posto, a dojki za devet posto u sljedećih pet godina. (Hina)

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko–goranske županije podsjeća da se usvajanjem i primjenom zdravih životnih stilova kao što su zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, ne konzumiranje duhanskih proizvoda i alkohola može izbjeći 80 posto bolesti srca, 90 posto dijabetesa tipa 2 i čak jedna trećina zloćudnih bolesti.

Kao uzročnike malignih oboljenja svakako treba navesti i infekcije virusom hepatitisa i humanog papiloma virusa (HPV), podsjećaju iz NZZJZ PGŽ u priopćenju uz Svjetski dan borbe protiv raka.

Broj novooboljelih od raka u svijetu dosegnuo je 19,3 milijuna u 2020. godini. Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke je lani postao najčešći oblik karcinoma u svijetu i istisnuo s prvog mjesta karcinom pluća.

Upozoravaju i da se godinama sustavno provode tri nacionalna programa koji su inicijalno krenuli kao županijski programi NZZJZ PGŽ, s ciljem ranog otkrivanja i prevencije različitih oblika karcinoma:

Program ranog otkrivanja raka dojke u žena 2004. godine počeo se provoditi upravo u PGŽ, kao županijski program, a 2006. prerastao je u nacionalni. U sklopu programa, žene u dobi od 50 do 69 godina pozivaju se na mamografiju jednom u dvije godine, u najbližu mamografsku jedinicu, bez uputnice, naručivanja i čekanja.

Program prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva 2006. godine počeo se provoditi u PGŽ, a 2008. godine postaje nacionalni. Građani u dobi od 50. do 74. godine na kućnu adresu dobivaju kartončiće za testiranje nevidljive krvi u stolici. Nakon nanošenja uzorka stolice, uzorci se šalju u Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i analiziraju se u Odjelu mikrobiologije.

Program prevencije i ranog otkrivanja raka maternice u PGŽ se također provodi od 2006., a 2012. godine počeo se provoditi i na nacionalnoj razini. Žene u dobi od 25. do 64. godine pozivaju se da kod svog ginekologa primarne zdravstvene zaštite jednom u tri godine naprave Papa-test. Zbog unapređenja, unazad par godina program se aktivno ne provodi, iako se na sve žene apelira da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju.

Informativni film o programima prevencije pogledajte OVDJE.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.