Hrvatski radio

Radio Rijeka

S mrkopaljskog Memorijala protiv fašizacije društva

18.02.2017.

16:35

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općina Mrkopalj u Gorskom kotaru ovog je vikenda 55. put domaćin Memorijala mira - 26 smrznutih partizana. Na otvorenju manifestacije dominirala su pitanja vezana uz aktualne pojave kojima se, rečeno je, želi umanjiti važnost povijesnog nasljeđa antifašizma.

Trodnevnom manifestacijom se i ove godina obnavlja sjećanje na pripadnike partizanske vojske koji su u veljači 1944. godine stradali tijekom zimskog marša kroz planinski masiv Bjelolasice.

Općina Mrkopalj, podsjetio je njezin načelnik Ivica Padavić, prisjećanjem na ratna stradanja potiče mirotvorstvo jer: "Na putu prema slobodi, rat u svojoj agresivnoj isključivosti, negira sve što je ljudsko."

Govoreći u ime glavnog pokrovitelja, Primorsko-goranske županije, predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić je upozorio kako, u vremenu kada neki antifašizam proglašavaju floskulom, održavanje manifestacija poput mrkopaljskog Memorijala ima veliku važnost: "Zato da bismo poslali poruku kako u ovoj zemlji postoji jedna drugačija demokratska i europska Hrvatska, jer je i Europska unija sazdana na antifašističkim vrijednostima. To nitko, tko obnaša javne dužnosti, ne bi smio zaboraviti."

U Hrvatskoj se događa fašizacija, jer aktualna državna vlast ne poduzima ono što bi morala poduzeti, ustvrdio je u Mrkoplju predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin: "Pozivamo cjelokupnu hrvatsku javnost da nam se pridruži kako bismo aktualnoj vlasti skrenuli pažnju na to da griješi i ne radi dobro." A zbog svega što se događa slika Hrvatske u Europi i svijetu je ružna, dodao je.

I zato, zaključio je Habulin, treba očuvati i tradiciju manifestacije poput Memorijala u Mrkoplju čiji program, osim prigodnih svečanosti, obuhvaća natjecanja skijaša trkača te zimski planinarski pohod na najviši vrh Gorskog kotara, Bjelolasicu. Poslušajte: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.