Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sabor: 72. obljetnica sjedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka s Hrvatskom

25.09.2015.

11:13

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik Sabora Josip Leko je na početku saborskog zasjedanja podsjetio da se danas obilježava 72. obljetnica od donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom domovinom, te pozvao zastupnike da minutom šutnje odaju počast svima koji su položili svoje živote za Hrvatsku.

"Ovaj dan značajan je za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija jer je na današnji dan prije 72 godine u Pazinu Narodnooslobodilački odbor za Istru donio odluku o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. U listopadu iste godine ta je odluka potvrđena na drugom zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom", kazao je Leko.

U proglasu Narodnooslobodilačkog odbora koji je prethodio odluci o sjedinjenju istaknuto je da je hrvatski narod dokazao kako je Istra hrvatska zemlja i da će tako ostati. Time su se, naglasio je, Istra, Rijeka i Zadar te ostali anektirani dijelovi hrvatskog Primorja, Gorskog kotara, Dalmacije i jadaranskih otoka izborili za slobodu od tuđinske vlasti.

"Na današnji dan prije 72 godine definirane su zapadne granice Hrvatske i udareni temelji moderne hrvatske države koja želi čuvati svu kulturnu raznolikost hrvatskog naroda i nacionalnih manjina na svom cjelokupnom području. Prigoda je ovo da izrazimo poštivanje hrabrosti pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta tih hrvatskih krajeva, a njihovim stanovnicima čestitamo 72. godišnjicu Pazinske odluke te poželimo uspješan razvoj u slobodi i mirnom suživotu s njihovim sugrađanima iz redova nacionalnih manjina", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Leko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.