Hrvatski radio

Radio Rijeka

Saborski zastupnici u Rijeci: Projekt LNG zaobilazi hrvatske zakone

27.02.2018.

13:07

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Projekt plutajućeg terminala u Omišlju zaobilazi hrvatske zakone i neprihvatljiv je zbog ekoloških, ekonomskih i energetskih razloga. Takav su stav podržali oporbeni saborski zastupnici s područja PGŽ na sastanku sa županom Zlatkom Komadinom, dok su se HDZ-ovi zastupnici ispričali zbog nedolaska.

Uz temu LNG-a, razgovaralo se i o brodogradnji i problemima Gorskog kotara. U obraćanju novinarima, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović je pozvala ministra Tomislava Čorića na prosvjed 3. ožujka u Rijeku, te oštro komentirala njegovu navodnu izjavu da će projekt svakako ići dalje, bez obzira na prosvjede.

"Ukoliko ministar Ćorić smatra da je potpuno nebitno mišljenje građana PGŽ, onda je zrelo vrijeme da se razmisli i o njegovoj ostavci, a ne samo o ostavci onih koji zajedno s njim guraju ovakav štetan projekt", rekla je Ahmetović.

Mostova Ines Strenja Linić rekla je da plutajući LNG, ovakav kakav se predlaže, nije prihvatljiv za cijeli Kvarner, na bilo kojoj lokaciji. Apelirala je na župana da sačuva prostor PGŽ od paušalnih prijedloga da se LNG premjesti u neki drugi zaljev. "Moramo se boriti za ekološki najprihvatljivije postrojenje, a to je u ovom trenutku kopneni LNG", rekla je.

"Lokalnu i regionalnu samoupravu treba poštivati, a lex LNG, eventualan poseban zakon koji bi Vlada nametala, ne bi bio u okvirima demokracije", rekao je nezavisni zastupnik Marin Škibola.

SDP-ov Željko Jovanović je dodao kako ustraju protiv plutajuće varijante LNG terminala, zbog toga što po dostupnim podacima nije neutralan za ljude i okoliš , a istovremeno ne donosi nikakav ekonomski benefit stanovnicima Omišlja.

Poslušajte što su na konferenciji za novinare rekli Komadina, Strenja Linić, Škibola, Jovanović i Ahmetović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.