Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sabrina Žigo nije potvrđena za ravnateljicu Muzeja grada Rijeke

09.03.2023.

11:52

Autor: Tatjana Sandalj

Sjedište riječkog Gradskog poglavarstva

Sjedište riječkog Gradskog poglavarstva

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Prema odluci članova Gradskog vijeća grada Rijeke Ervin Dubrović, koji odlazi u mirovinu, razriješen je dužnosti ravnatelja Muzeja grada Rijeke, ali novi ravnatelj nije izabran. Izbor ravnatelja muzeja bila je jedina točka dnevnog reda zasijedanja riječkog gradskog vijeća u četvrtak. Vršitelja dužnosti ravnatelja gradski bi vijećnici trebali izabrati do kraja ožujka.

Naime, vijećnici su glasovali šesnaestero za i dvanaestero protiv izbora kandidatkinje Sabrine Žigo za ravnateljicu, a četiri vijećnika bila su suzdržana. 


Baš kao i na prethodnoj sjednici na kojoj se također razgovaralo o izboru ravnatelja Muzeja grada, tema nije bila stručnost kandidata, nego način na koji je proveden natječaj. Dio vijećnika muči pitanje zašto oni biraju ravnatelja muzeja, ali ne i članove Upravnog vijeća. 


Upravno vijeće imenovao je gradonačelnik Marko Filipović, a to vijeće provodi natječaj za izbor ravnatelja, što je vijećnicima dovoljno da istaknu kako je izbor ravnatelja politiziran. 


Doduše, ovoga puta dobili su dovoljno materijala da mogu uspoređivati programe i biografije svih kandidata, što je bio problem na prošloj sjednici, ali je kao problem istaknuta i činjenica da je natječaj za ravnatelja u oba slučaja trajao samo osam dana. Vijećnik Vedran Vivoda iz Akcije mladih tvrdio je da se na takav natječaj mogu prijaviti samo kandidati iz muzeja ili bliže okolice, a za pisanjie programa vremena nije mogao imati kakav kandidat koji bi se javio iz inozemstva. 


Vijećnik Aleksandar Saša Milaković iz Mosta istaknuo je kvalitetnu dopunu materijala, ali i činjenicu da Sabrina Žigo nije dobila podršku kolektiva Muzeja grada Rijeke ni od Radničkog vijeća, ni od Stručnog vijeća. Stoga su četiri Mostova glasa bila suzdržana kada se glasalo o ravnatelju MGR-a.


Vijećnici su izabrali neizabrati i sada bi, do kraja ožujka, trebali potvrditi vršitelja dužnosti ravnatelja MGR-a. Njegov mandat može trajati godinu dana. 


Kandidata za vršitelja dužnosti predlaže Upravno vijeće Muzeja grada Rijeke. Ono isto za koje dio riječkih vijećnika tvrdi da ga nije smio imenovati gradonačelnik. 


A, ne budu li vijećnici odabrali vršitelja dužnosti, imenovat će ga Ministarstvo kulture. 


Sažetak sa sjednice Gradskog vijeća pripremili smo za emisiju Gradi i Vi, dragi Vi - poslušajte:

Tatjana Sandalj o sjednici Gradskog vijeća

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.