Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sajam stipendija na trsatskom kampusu: Rusija kao zemlja partner

17.10.2019.

13:34

Autor: Josip Krmpotić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Više od 50 izlagača predstavlja se na cjelodnevnom, osmom po redu Sajmu stipendija i visokog obrazovanja na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Uz hrvatske izlagače, na sajmu su i gosti iz Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske, Sjeverne Irske i Slovenije.

Organizator sajma - Instuitut za razvoj obrazovanja iz Zagreba - te pokrovitelj i suorganizator Grad Rijeka zadovoljni su odazivom srednjoškolaca i studenata, kojima će današnji dan biti dobar prozor u svijet mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu.

Zemlja partner je Ruska Federacija, šesta zemlja u svijetu po broju međunarodnih studenata u nastavi. "Rusija svake godine ima više od 200 tisuća stranih studenata, ali svake godine daje i 15 tisuća potpuno novih za strane studente, dok za Hrvatsku ove godine ima 15 stipendija. Interes za Rusiju je sve veći, stipendije su odlične - pokrivaju prvu godinu studiranja ruskog jezika, a imate priliku studirati u 80 gradova, osim Moskve", kaže Ana Biškup iz Instituta za razvoj obrazovanja.

Jedno je čuti nešto o sajmu, a sasvim drugo na njega doći. "Ipak je drugačije kad osobno imate priliku razgovarati s predstavnicima sveučilišta, zaklada i institucija. Možete dobiti stvarno iscrpne, detaljne informacije, i to je nešto nezamjenjivo", kaže Biškup.

Iskustva onih koji su već dobivali stipendije - koje iznose 1200 kuna - više su nego dobra; velika su pomoć studentima, ali i njihovim obiteljima. Veronika je studentica treće godine cestovnog prometa na Veleučilištu u Rijeci i kaže kako stipendijom pokrije troškove boravka u studentskom domu, troškove hrane i pića, a još uspije pokriti i neke dodatne troškove.

Vrata kampusa na Trsatu otvorena su svima zainteresiranima danas do 16 sati. Javlja Josip Krmpotić:

Sajam stipendija, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.